Uber se zbavuje svého byznysu na leasing vozidel, kde ztrácel 18x více, než přepokládal

khosrowshahi

Dara Khosrowshahi, současný CEO Uberu

0Zobrazit komentáře

I když tento rok nebyl pro Uber žádným způsobem pozitivní, pomalu se z něho společnost pod vedením nového CEO Dary Khosrowshahiho vyhrábává. Ztráta za poslední dvě čtvrtletí činila 2,52 miliard dolarů i přesto, že celkový počet jízd a obrat roste. Na vině je neefektivní management na mnoha frontách, čemuž nyní chce Khosrowshahi učinit přítrž.

Uber se tak zbaví svého byznysu s leasingem vozidel v rámci USA s názvem Xchange Leasing, kde nabízel řidičům nová vozidla s neomezeným počtem ujetých kilometrů a částečným servisem za velmi výhodných podmínek. Uber si od toho sliboval rapidní nárůst aktivních řidičů, i za cenu drobné ztráty z poskytnutí leasingu.

twist

Přečtěte si takéRada pro reklamu zakázala kvůli náboženství televizní reklamu českého fintech startupu TwistoRada pro reklamu zakázala kvůli náboženství televizní reklamu českého fintech startupu Twisto

Problémem ovšem je, že se nyní přišlo na to, že Uber na každém z leasingů prodělával téměř 18x tolik, než byly původní předpoklady – zhruba 9000 dolarů na jednom voze. Xchange Leasing spravuje přes 30 tisíc vozidel na leasing v hodnotě zhruba 400 milionů dolarů, jak informuje Wall Street Journal, což něco napovídá i o možné ceně akvizice, jenž zůstala nezveřejněna.

xchange

Na nového kupce se čekalo přes 5 měsíců a nově by Xchange Leasing měl vést americký startup Fair.com, který poskytuje přes mobilní aplikaci krátkodobé leasingy, u kterých se není nutné upsat na desítky měsíců. Podobné optimalizace by mohly Uberu pomoci se snížením účetní ztráty a také s přípravou IPO (veřejné nabídky akcií) v průběhu roku 2019.

Foto: Phocuswright / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym