Tyto nadějné startupy i přes vysoké investice nepřežily rok 2017

Filip HouskaFilip Houska

startupy
0Zobrazit komentáře

Během letošního roku jsme vás informovali vesměs o všech důležitých tuzemských či zahraničních projektech, které vznikly nebo které se znatelně rozšířily, nicméně byly zde i takové startupy, kterým letošní rok vystavil definitivní stopku.

Přinášíme vám výčet pěti nejzajímavějších, které i přes solidní finanční zázemí byly nuceny svůj provoz na celosvětovém technologickém trhu ukončit.

crypviz

Přečtěte si takéČeský projekt Crypviz chce pomoci s orientací ve světě kryptoměnČeský projekt Crypviz chce pomoci s orientací ve světě kryptoměn

Beepi

Beepi byl startup z kalifornského Mountain View, který se specializoval na oblast peer-to-peer tržiště pro online nákup, prodej a leasing nových či ojetých aut. Od roku 2013 se mu podařilo na investicích nasbírat okolo 150 milionů dolarů s přibližnou 560milionovou valuací.

CAF62B20-7DCC-4CDE-8798-1AB9EF9CAD9D

Primárním důvodem pro ukončení provozu byla nemožnost získat další investice. To vyvrcholilo v prosinci roku 2016, kdy Beepi ukončil veškeré operace v Kalifornii a nabídl se k odkupu v té době hlavnímu konkurentovi Shift. Jakmile toto nevyšlo, chtěl se spojit se startupem Fair.com stojící za stejnojmennou a podobně fungující platformou. Selhal i tento plán, což mělo za následek, že Beepi v únoru 2017 začal rozprodávat svá aktiva a poté definitivně skončil.

Yik Yak

Yik Yak byla sociálně-mediální aplikace, díky které bylo možné anonymně chatovat s lidmi v okolí do osmi kilometrů. Stál za ní stejnojmenný startup z Atlanty, kterému se od roku 2013 podařilo získat okolo 73 milionů dolarů na investicích s přibližnou valuací 400 milionů dolarů.

yikyak

Důvodem pro zánik aplikace byl postupný úpadek aktivních uživatelů, který byl doprovázen nejrůznějšími skandály kyberšikany a sexuálního obtěžování. Koncem dubna 2017 startup ohlásil, že aplikace bude do několika dní zrušena, což se začátkem května stalo. Yik Yak však z celé situace nevyšel na prázdno – celý vývojářským tým totiž za 3 miliony dolarů koupila platební služba Square, kterou spoluzaložil zakladatel Twitteru Jack Dorsey.

Juicero

Juicero byl sanfranciský startup, jehož hlavním produktem byl odšťavnovač, respektive přístroj, který za uživatele vymačkal do sklenice příslušný sáček s „konzervovaným“ džusem. Od roku 2013 tento startup, který svůj odšťavňovač představil až o tři roky později, dokázal na investicích nasbírat cca 119 milionů dolarů s valuací atakující hranici 270 milionů dolarů.

3C631773-D48E-44ED-ACFD-CBF4C1A48879

Startup jako takový byl poměrně kontroverzní. Juicero totiž představil produkt, který byl ze své podstaty zcela zbytečný, jelikož vymáčkání sáčku s džusem by zvládl takřka kdokoliv bez sebemenší námahy a bez nutnosti pořizovat přístroj za 400 dolarů. Ostatně na tento scénář poukazovala před zářím 2017, kdy startup oficiálně ukončil provoz, řada médií, především však server Bloomberg.

Jakmile se takové zprávy z médií začaly šířit běžnou veřejností, zcela logicky klesly Juiceru prodeje, což vyvrcholilo tím, že startup tento odšťavňovač přestal úplně nabízet a od lidí, kteří si jej pořídili, je začal zpátky spolu se sáčky vykupovat. K zániku „dopomohlo“ i neúspěšné investiční kolo.

Doppler Labs

Původně newyorský startup Doppler Labs s ústředím v San Francisku působil v oblasti audiotechnologie, přesněji ve výrobě a prodeji bezdrátových in-ear sluchátek. Od roku 2013 získal od investorů 51 milionů dolarů a jeho valuace se tehdy odhadovala na 235 milionů dolarů.

2CBE2B9E-F75D-4FD1-B395-ADF7E203C3E6

Startup ukončil působení na technologickém trhu 1. prosince z důvodu nedostatečného financování a špatných prodejů vlajkové lodě Here One, bezdrátových in-ear sluchátek, které měly konkurovat zejména AirPods od Applu nebo Pixel Buds od Googlu.

Jawbone

Jawbone je pravděpodobně nejznámějším startupem, který letos skončil. Tento sanfranciský výrobce bezdrátových reproduktorů a především nositelných fitness zařízení od roku 1999, kdy ještě vystupoval pod jménem Aliph, nasbíral na investicích okolo jedné miliardy dolarů s třímiliardovou valuací.

33E41DD4-A614-4598-A542-FAABC403ECC4

Důvodem pro odchod průkopníka mezi chytrými fitness náramky byly nejen finanční problémy, ale také raketový růst konkurence, do které patří firmy jako Fitbit, Huami, Samsung nebo Apple, a nedostatečná kvalita nabízených produktů. Z těchto důvodů byl Jawbone nucen v červenci 2017 postupně rozprodávat svá aktiva a ukončit své veškeré operace.

B0AFD8D6-0113-449D-B350-4F8EAE3BB1E7

Hosain Rahman, spoluzakladatel a bývalý CEO Jawbone

Na druhou stranu se svět s Jawbone úplně neloučí. Spoluzakladatel a bývalý CEO Hosain Rahman totiž založil další startup Jawbone Health Hub, se kterým chce prorazit ve sféře zdravotnického softwaru a hardwaru.

Foto: Beepi, Yik Yak, Juicero, Doppler Labs, Jawbone, Fortune Live Media (Flickr)

Diskuze (0)

Novinka

Anonym