S tímto doplňkem se Apple Watch vůbec poprvé stávají certifikovaným zdravotnickým doplňkem

Filip HouskaFilip Houska

83F46E13-03A9-44A5-9B78-2D51C6D19F72
0Zobrazit komentáře

Pokud se pohybujete okolo chytrých hodinek Watch od Applu, tak patrně víte, že dokáží velmi přesně měřit srdeční puls. Nedávná studia navíc ukázala, že cupertinské hodinky až s 90% přesností odhalí spánkovou apnoi nebo zachytí zvýšený krevní tlak (takzvanou hypertenzi), a to s přesností 98 %. I díky těmto údajům se snažil Apple své hodinky posunovat na úroveň, aby mohly s vybraným příslušenstvím sloužit jako certifikované zdravotnické zařízení. A to se nyní stalo.

Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv FDA (Food and Drug Administration) oficiálně schválil náramek KardiaBand od výrobce AliveCor, který slouží pro měření srdeční činnosti. Hodinky tak prakticky dokáže přetvořit na EKG monitor, díky němuž lze včas odhalit například arytmii či jiné problémy spojené se srdcem.

fbsuicide

Přečtěte si takéFacebook spouští funkci, která pomocí umělé inteligence pomáhá s prevencí sebevraždFacebook spouští funkci, která pomocí umělé inteligence pomáhá s prevencí sebevražd

Co se týče nastavení, je podle popisu výrobce AliveCor poměrně snadné: na hodinky stačí nasadit speciální náramek s vyndavacím senzorem, na iPhone nainstalovat příslušnou aplikaci, spárovat a pro měření přiložit prst na senzor po dobu 35 vteřin. Poté se uživateli objeví potřebné informace, na základě kterých zjistí, zdali je vše v normě.

Na celé věci je zajímavé to, že podobně to dokáží i samotné hodinky. Apple však nechtěl certifikovat (což v tomto případě znamená, že lékaři mohou pracovat s naměřenými údaji a považují je za legitimní) Watch jako takové, jelikož by to do budoucna mohlo zpomalit jejich vývoj. Proto firma Tima Cooka sáhla po druhé nejrozumnější volbě – po příslušenství třetích stran. I tak celý schvalovací proces trval okolo dvou let, tedy o rok více, než Apple zprvu předpokládal.

KardiaBand je nabízen za 199 dolarů (cca 4 400 korun), avšak pro plnohodnotné fungování je nezbytné si zařídit předplatné ve výši 100 dolarů.

Foto: Reprofoto, YouTube

Diskuze (0)

Novinka

Anonym