Paříž žádá Airbnb o smazání tisíců bytů z nabídky pronájmu. Nerespektují nový regulační zákon

airbnb
0Zobrazit komentáře

Dříve či později to přijít muselo. Každý větší startup založený na sdílené ekonomice se dostane do křížku se zákony a místní legislativou, podle které musí svoje služby buď přizpůsobit nebo zrušit. V případě Airbnb, které je alternativou pro hotely a jiné krátkodobé pronájmy, je momentálně největším problémem Paříž, tedy jeho aktuálně největší trh.

Paříž totiž vydala nařízení, ve kterém se musí vlastníci bytů, kteří je chtějí krátkodobě pronajímat, registrovat u města a získat povolení na základě potvrzení o tom, že v jednom bytě nebudou nájemníci po více než 120 dní v roce a zároveň, že s krátkodobými pronájmy souhlasí majitel nemovitosti. Mimo jiné je na byty navíc uvalena turistická daň, podobně jako v San Franciscu či Los Angeles.

F83E747A-17C0-4259-ACBC-01FADB0E61F4

Přečtěte si takéApple kupuje aplikaci na rozpoznávání audioobsahu Shazam za 400 milionů dolarůApple kupuje aplikaci na rozpoznávání audioobsahu Shazam za 400 milionů dolarů

Z více než 65 tisíc nabídek na Airbnb v Paříži tak zatím učinilo pouze 11 tisíc bytů. Ověřené byty poté mají přímo u nabídek uvedeno, že jsou regulovány a že je jejich pronájem v souladu se zákony. Problém ale nemá pouze Airbnb, nové změny se týkají i dalších hráčů na největším francouzském trhu – konkrétně HomeAway, Windu či Paris Attitude, informuje TechCrunch.

airbnb

Airbnb tak aktuálně hraje o čas. Blíží se totiž nejlepší část roku z pohledu tržeb a i když by problém vyřešila nemožnost vystavení nabídky bez zadání potvrzovacího čísla povolení, Airbnb zatím slíbilo pouze limitaci takových pronájmů na maximum 120 dní za rok. Podobný problém řeší i jiná města, včetně Prahy, která bojují s nedostatkem bytů pro běžné obytele a s neustále se zvyšující cenou tržních nájmů, které sdílená ekonomika žene do neúnosných výšin.

foto: Airbnb

Diskuze (0)

Novinka

Anonym