Edward Snowden vyvinul aplikaci, která přetvoří běžný telefon na bezpečnostní systém

Filip HouskaFilip Houska

F6B15A8D-52F3-4719-A5E7-BFF9A90A3A03
0Zobrazit komentáře

Edward Snowden, bývalý systémový administrátor americké Národní bezpečnostní agentury (NSA) a technik CIA, který je známý zejména díky kontroverznímu vynesení přísně tajných informací o sledování telefonů lidí po celém světě, nově přichází s tématickým nástrojem, jenž má uživatele chránit v případě narušení fyzického soukromí.

Tím nástrojem je Haven, aplikace pro operační systém Android, která využívá komponenty běžných telefonů jako mikrofon, kameru, světelné senzory, akcelerometry nebo napájecí port k tomu, aby z telefonu vytvořila bezpečnostní systém.

D7965296-A076-4200-A818-8FFF874BFBBF

Přečtěte si takéApple údajně vyvíjí novou verzi sluchátek AirPods, která má být představena příští rokApple údajně vyvíjí novou verzi sluchátek AirPods, která má být představena příští rok

V praxi to může vypadat tak, že telefon s touto aplikací, který je umístěn například v pokoji domu, detekuje jakýkoliv pohyb a následně uživateli pošle informace v podobě fotky či videonahrávky o tom, že v místnosti někdo je. Dokonce vnímá i odlesky blesku u fotoaparátu či telefonu a obecně jakékoliv jiné světelné narušení.

Nezbytnou podmínkou je, aby měl uživatel u sebe svůj hlavní telefon, kam informace poputují. Zařízení odložené v místnosti tak slouží výhradně jednoúčelově, a to jako bezpečnostní prvek a informační prostředník mezi uživatelem a narušitelem.

154CC9B3-5F8F-4B84-9C7C-0035B98DC79E

Získané audiovizuální údaje jsou poté zasílány na hlavní zařízení prostřednictvím komunikační aplikace Signal, která je nativně end-to-end šifruje. Pro případ ještě vyššího zabezpečení je možné Haven používat i skrze aplikaci Orbot, jež funguje v anonymizovaném „darknetovém“ systému Tor.

Haven, která byla vytvořena ve spolupráci s vývojářskou skupinou z Guardian Project a neziskovou americkou organizací na podporu svobody slova a tisku Freedom of the Press Foundation (kde je Snowden mimo jiné prezidentem), je založena na modelu open-source a momentálně je ve fázi beta testování. V budoucnu se plánuje také verze pro iOS.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym