Disney za 52 miliard dolarů kupuje koncern 21st Century Fox

Jiří SvobodaJiří Svoboda

Iger_Murdochphoto

Foto: Disney

Bob Iger, šéf Disney, a Rupert Murdoch, výkonný předseda 21st Century Fox

0Zobrazit komentáře

Dneškem byl uzavřen pravděpodobně jeden z největších obchodů v historii mediálního průmyslu. Za částku přesahující  52,4 miliard dolarů koupil koncern The Walt Disney Company značku 21st Century Fox notoricky známého magnáta Ruperta Murdocha (vpravo na fotce).

O gigantickém obchodu spekuloval už na začátku listopadu server CNBC, až dnes byla však oficiálně potvrzena jeho plná šíře. Kromě samotného, filmem proslaveného 21st Century Fox, jsou součástí prodeje subjekty Fox International, Fox Networks, Fox Television stations, Endomol Shine Group a National Geographic channels. Murdoch si však ponechává profitabilní a dost možná také nejcennější subjekty celého Foxu – Fox News, Fox Sports Media Group a Fox Business Network.

btc

Přečtěte si takéCelková tržní kapitalizace všech kryptoměn přesáhla poprvé hranici 500 miliard dolarůCelková tržní kapitalizace všech kryptoměn přesáhla poprvé hranici 500 miliard dolarů

Další položkou prodeje jsou pak například podíly v mezinárodních skupinách Sky a Star TV, které se Fox chystá převzít celé ještě předtím, než bude z většiny sám odkoupen koncernem Disney. V případě Sky navrhovaný obchod musí ještě schválit britské úřady. Jak ale píše Reuters, samotná akvizice Star TV pro Disney otevírá dveře daleko mimo USA –  konkrétně na velice potenciální a mediálně se rychle rozvíjející indický trh.

travis-gergen-193909

Foto: Travis Gergen/Unsplash

Socha Walta Disneyho v Anaheimu

Spojením 30% vlastního podílu a 30% podílu Foxu získá Disney navíc majoritní kontrolu nad streamovací platformou Hulu. Ta je v současné době do počtu uživatel zhruba třetinová oproti konkurenčnímu Netflixu, nově získaná práva na seriálové a filmové série jako The Simpsons, Avatar, Ice Age, Futurama či The X-Files by však mohly poskytnout dobrý základ pro vylepšení služby. CNBC ale varuje, že pokud Disney bude měnit Hulu příliš, jiné distributory by to naopak mohlo přinutit ke stáhnutí svého obsahu z platformy.

Na své si pravděpodobně přijdou i fanoušci superhrdinů – akvizice totiž znamená také sloučení intelektuálního vlastnictví a tudíž se v jednom filmu budou moci nově potkat X-Man, Wolwerin či Deadpool (doposud vlastněné 21st Century Fox) se všemi postavami universa Marvelu, které vlastní Disney.

fox(1)

Stanice Fox News Murdochovi zůstává

Chystá se propouštění

V neposlední řadě zůstává na stole otázka personálií. Samotný CEO The Walt Disney Company Bob Iger si díky akvizici prodlouží mandát do roku 2021, web Business Insider však spekuluje, že v nižších příčkách nové korporátní hierarchie se chystá velké propouštění. To je ostatně logickým důsledkem každého většího spojování firem, v tomto případě ale bude umocněn velikostí obou subjektů – dle oficiální tiskové zprávy se díky akvizici a zlepšení produktivity ušetří nejméně 2 miliardy dolarů. Přesná čísla propouštěných nelze v tuto chvíli odhadnout.

7455047932_69900798bd_o

Foto: glennia / Flickr

Bob Iger, šéf Disney

Mediálnímu magnátovi Rupertu Murdochovi, jehož čisté jmění bylo před prodejem odhadováno na 14,1 miliard dolarů, tedy kromě výše zmíněných Fox News, Fox Sports a Fox Business, zůstává ještě celý druhý holding, News Corp, který se v roce 2013  od 21st Century Fox oddělil. Po něj patří velká část australských médií a také deníky The New York Times, Wall Street Journal či britský bulvární The Sun.

Foto: Tisková zpráva Disney/21st Century Fox, glennia/flickr, facebook Fox News

Diskuze (0)

Novinka

Anonym