Češi spustili interaktivní mapu, která sleduje projekty financované z evropských dotací

Michal PtáčekMichal Ptáček

d1
0Zobrazit komentáře

Evropské dotace jsou bezesporu jedním z nejkontroverznějších témat v naší zemi, které rozděluje společnost na dvě části. Zatímco jedna skupina lidí vidí eurodotace jako nástroj ke vzniku, či rychlejšímu růstu zajímavých projektů, druhá skupina v eurodotacích spatřuje především pokřivení trhu a korupci.

Například i v českém IT je pak druhá zmíněná nálepka díky nespočtu pochybných projektů parazitujících na současné vlně startupů a moderních technologií, poměrně dost trefná.

winklevoss

Přečtěte si takéBratři Winklevossovi, kteří žalovali Facebook, vydělali na Bitcoinech více než miliardu dolarůBratři Winklevossovi, kteří žalovali Facebook, vydělali na Bitcoinech více než miliardu dolarů

České centrum pro investigativní žurnalistiku Investigace.cz nyní i z tohoto důvodu spustilo interaktivní mapu eurodotací na hodnocení projektů, které byly financovány právě z evropských rozpočtů. Uživatelé tak mohou do mapy například doplnit detaily o projektech ze svého okolí a ohodnotit, zda byly přínosem pro danou oblast, nebo naopak zda panuje podezření na zneužití fondů.

“Zaměřujeme se nejenom na projekty, které jasně ovlivňují veřejný prostor, jako jsou dětská hřiště, zateplené školy nebo rozhledny, ale i na projekty, jejichž podpora a realizace není úplně přehledná. Chceme přijít na to, jestli nepřehlednost je záměrná, aby zastřela zneužití fondů či machinaci, nebo jde jen o komunikační neobratnost realizátorů,” upřesňuje Pavla Holcová z Investigace.cz.

Dle tvůrců projektu, však mapa, která je zpracovaná ve spolupráci s datovými novináři ze společnosti Samizdat, a která vznikla na základě dat z Ministerstva pro místní rozvoj ČR, nemá pouze sloužit jednostranně k odhalování dotačních podvodů, ale i naopak vyzdvihnout kvalitní projekty, které přispěly ke zlepšení kvality života obyvatel v České republice.

dotace11

“Projekt má několik rovin. Zaprvé chceme ukázat, že zatímco se o eurodotacích v Česku mluví spíš v negativním kontextu, vznikla i spousta důležitých a potřebných projektů: od zateplených a lépe vybavených škol, opravených historických památek a dětských hřišť až po dlouhodobější výzkumné projekty nebo digitalizaci státní správy. Na druhou stranu existují projekty, u nichž došlo ke zneužití dotací. Chceme dát veřejnosti jednoduchý nástroj, jak se k europrojektům vyjádřit – ať už pozitivně či negativně. V další rovině chceme tento projekt využít jako příležitost pro studenty, aby si v rámci stáže v Investigaci.cz vyzkoušeli práci investigativního novináře. Na těchto relativně dobře vymezených kauzách tak studenti dostanou možnost si pod naším vedením vyzkoušet práci s různými zdroji a databázemi, mikromanagement projektu nebo praktická vodítka, co dělat, když s Vámi úřady i veřejnost odmítají mluvit, dodává Pavlína Holcová“

Mapu můžete vyzkoušet ZDE.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym