Odstartoval monumentální Web Summit. První večer promluvil i Stephen Hawking

Jiří SvobodaJiří Svoboda

0Zobrazit komentáře

V po střechu naplněné Altice Arena v bývalém areálu pro EXPO 98 v pondělí večer začal Web Summit 2017, největší technologická konference světa. Na ní přiletělo do portugalského Lisabonu přes 60 tisíc návštěvníků a tak už jen první naplnění arény trvalo více než hodinu a půl.

Diváci jako první měli možnost spatřit dominantu v podobě unikátní světelné stěny na hlavním pódiu, která je jedním z nejikoničtějších objektů celé akce. Po úvodu plném povzbuzující hudby pak za bouřlivého potlesku přišel na stage Paddy Cosgrave, spoluzakladatel a CEO Web Summitu.

webs

Přečtěte si takéV Lisabonu startuje největší technologická konference světa Web Summit 2017 a CzechCrunch je u tohoV Lisabonu startuje největší technologická konference světa Web Summit 2017 a CzechCrunch je u toho

Cosgrave v úvodním proslovu poděkoval všem účastníkům a především obrovskému týmu, který za organizací Web Summitu stojí. Jde v základu o tisíce dobrovolníků z padesáti zemí světa a stovky speciálně vyškolených organizátorů. Když by byl brán v potaz celý organizační tým, okolo a vně areálu Web Summitu se během čtyř dnů pohybuje na 81 tisíc lidí.

ws6

Paddy Cosgrave, CEO Web Summitu

V první řeči celé konference došlo ostatně i na zmínku o oficiální aplikaci Web Summitu, která na jednu stranu ukazuje veškeré informace o programu a dává možnost si tvořit vlastní harmonogram, na stranu druhou však funguje i jako silný networkingový nástroj. Každý z návštěvníků totiž má na své akreditaci unikátní QR kód, který aplikace umí rozpoznat a při oskenování přidá daného člověka do kontaktů.

Regulované algoritmy

Celý program potrvá až do čtvrtečních pozdních hodin, již během úvodního večera se však za velké pozornosti představily jedny z největších špiček, převážně těch politických, co byly na programu k vidění.

Mezi ně patřila bezesporu Margrethe Vestager, dánská eurokomisařka pro hospodářskou soutěž, která má v určité části technologické komunity kontroverzní postavení. Byla to totiž právě ona a její spolupracovníci, kdo měli pod palcem astronomické pokuty pro Facebook či Google. Mezi zajímavé myšlenky, které ve své konverzaci s Karou Swisher (vedoucí editorkou magazínu Recode) sdílela, se řadily kupříkladu výroky o algoritmech. Podle Vestager je třeba, aby lidstvo učilo algoritmy nejenom to co mohou, ale také to co nesmějí. „Chceme, aby i algoritmy hrály podle psaných pravidel,“ dodala, když přirovnávala technologie k férovému chodu společného evropského trhu.

ws (3)

Margrethe Vestager, dánská eurokomisařka pro hospodářskou soutěž

Světovou politiku na počátku Web Summitu reprezentoval António Guterres, generální tajemník Organizace spojených národů (OSN). Ve své relativně dlouhé řeči narážel především na potřebu důvěry lidí v aktuální trendy a globalizaci. Podotkl, že žijeme v době, kdy lze konat dobré a ekologické věci ve stejné chvíli, jako lze vydělávat peníze a vyzval návštěvníky, aby využili této akce k vážné diskuzi ohledně dopadů průmyslu 4.0. na lidstvo.

Stephen Hawking jako speciální host

Mezi novináři už dobrou hodinu před začátkem akce kolovaly pověry o tom, kdo se na programu skrývá pod položku „Special Guest“. I nejdivočejší odhady však byly překonány, když se se vzkazem na hlavní obrazovce ukázal světoznámý fyzik Stephen Hawking. Pozdravil všechny účastníky Web Summitu a vnesl světlo zejména do tématiky AI, ve které na něj odvolávali i následující řečníci.

Hawking míní, že v určitou chvíli nebude rozdíl mezi tím, co dokáže lidská mysl a co dokáže umělá mysl. Nebezpečí ale vidí právě v lidské nevědomosti, protože není jasné, zda nás více inteligentní AI pohltí nebo bude ignorovat. Může se tak podle Hawkinga jednat o nejhorší dodatek k lidské existenci, nebo na druhou stranu může jít o skvělou disrupci ekonomického systému. Není ale stále jasné, jestli AI bude to nejlepší, nebo to nejhorší, co kdy lidstvo potkalo.

První firma na zdokonalení mozku

Vskutku netradiční téma otevřel americký podnikatel Bryan Johnson, jehož čisté jmění je odhadováno na 400 milionů dolarů. Před rokem totiž jako jeden ze svých dalších počinů zformoval startup Kernel, první pokus o to vytvořit technologie, které výrazně zlepší schopnosti a dovednosti člověka jako takového, respektive mozku. Argumentuje tím, že zatímco křivka inteligence technologií jde stále vzhůru, ta lidská zůstává stejná.

ws (2)

Bryan Johnson, CEO startupu Kernel

O své firmě proto referoval jako o HI (human intelligence) a tvrdil, že konečným cílem bude vytvořit nástroje, které dovolí číst a měnit náš neurokód a tudíž nás jako lidské bytosti zdokonalovat. Jinými slovy bude cílem vytvořit věc, která zlepší komunikaci mezi lidskými mozkovými buňkami.

Kolem dvacáté hodiny došlo i na grandiózní zahájení summitu. Symbolické tlačítko na znamení oficiálního startu při vypuštění konfetů společně zmáčkli starosta Lisabonu Fernando Medina a premiér Portugalska António Costa.

ws (1)

Starosta Lisabonu (vlevo) a premiér Portugalska (vpravo) zahajují Web Summit 2017

Foto: Web Summit / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym