Nejinovativnějším městem Evropy se na WebSummitu stala Paříž

Jiří SvobodaJiří Svoboda

0Zobrazit komentáře

V záplavě přednášek, workshopů a vystavujících startupů se v nabitém programu lisabonského Web Summitu našel čas i na vyhlášení soutěže o Evropské nejinovativnější město, kterou pořádala Evropská komise. Hlavní cena ve výši jednoho milionu eur připadne Paříži, stotisícové šeky pak putují do estonského Tallinnu a izraelského Tel Avivu.

Na hlavním pódiu vítěze dopoledne vyhlásil eurokomisař pro výzkum, vědu a inovaci Carlos Moedas. Jedná se o třetí ročník soutěže, který je zaštítěn pod programem Evropské unie Horizon 2020. Letos se do soutěže přihlásilo celkově 32 měst ze sedmnácti zemí světa, na základě hodnocení expertů pak bylo do užšího finále vybráno 10 měst.

ws7

Přečtěte si takéOdstartoval monumentální Web Summit. První večer promluvil i Stephen HawkingOdstartoval monumentální Web Summit. První večer promluvil i Stephen Hawking

Paříž za poslední dekádu postavila více než „100 tisíc metrů čtverečních“ startupových inkubátorů a co víc, 5 % městského rozpočtu je utráceno na projektech, které jsou představeny a vyvíjeny obyvateli města. Zároveň město praktikuje program Reinventer Paris, který se snaží iniciovat inovativní přestavby již existujících a nevyužívaných objektů.

ws1-3

Carlos Moedas při vyhlašování vítězů

„Města nejsou definována prostorem, který zabírají, nebo populací, která v nich žije, ale šíří jejich vizi, které jim byla svěřena vlastními obyvateli. Některé se nebojí experimentovat a nebojí se zapojit své obyvatele do tvorby a testování nových nápadů. Dnes jsme tu právě kvůli ocenění takových měst,“ řekl Carlos Moedas v úvodní řeči.

Talin své ocenění podle vyjádření Evropské komise dostal za podporu a rozvoj autonomních vozidel, robotů na dodávání balíčků či ridesharingu. V neposlední řadě Talin pod heslem „The future is now“ implementuje už dlouhá léta svůj e-rezidenční systém. Tel Aviv je zase domovem 1700 startupů a každý desátý obyvatel tohoto města je jejich zaměstnancem. Izraelská metropole se nově zaměřila na edukační stránku celého fenoménu.

ws1

Foto: Web Summit / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym