Humanoidní robot od Boston Dynamics nově zvládne salta vzad

Filip HouskaFilip Houska

DD87FD22-53E7-4467-B33D-FDE2FDAF23CF
0Zobrazit komentáře

Americká společnost Boston Dynamics, která se proslavila kontroverzní spoluprácí s Pentagonem na vývoji robotizovaných vojenských sil a obecně výrobou vyspělých robotů, nově se svým humanoidním robotem Atlas pokořila jednu z nejnáročnějších robotických výzev.

Tento robot, který byl představen před čtyřmi lety jako pouhý prototyp, dokáže udělat salto vzad. Dokazuje to přiložené video , kde Atlas přeskočí pár boxů (mezitím udělá jednu menší otočku), vyleze na poslední překážku a úspěšně provede takzvaný backflip.

Processed with MOLDIV

Přečtěte si takéOblíbenou videohudební aplikaci musical.ly pohltil za miliardu dolarů čínský technologický gigantOblíbenou videohudební aplikaci musical.ly pohltil za miliardu dolarů čínský technologický gigant

Z inženýrského hlediska je něčeho takového s humanoidním robotem extrémně těžké dosáhnout. Ostatně řada podobných robotů stále zápasí s normální chůzí, což Atlas nyní spolu se zvedáním těžkých nákladů, vstávání ze země a dalších specifických pohybů bere jako samozřejmost.

891283CF-DD7A-4E75-9B56-5A3D026BFE26

Roboti od Boston Dynamics, kteří umí i náročné úkoly (například salto vzad nebo vzájemnou spolupráci mezi sebou)

Patrně nejdynamičtější humanoid současnosti

Společnost Boston Dynamics, kterou mimochodem Google (Alphabet), jež ji od roku 2013 vlastnil, v červnu prodal japonskému gigantovi SoftBank, má s Atlasem velké plány. Obecně je tento baterií poháněný humanoid měřící 150 centrimetrů a vážící 75 kilogramů, který je vybaven i senzory LiDAR, určen pro manipulační práci ve venkoních a vnitřních prostorách. Dokáže například zvednout náklad o hmotnosti až 11 kilogramů a v budoucnu by mohl zastávat řadu skladových činností.

Nyní se naskýtá otázka, zdali robot s tímto pracovním předurčením bude někdy potřebovat salto vzad. I tak se však jedná o stylovou třešničku na dortu, díky které dokazuje svou vyspělost, respektive skvělou práci inženýrského týmu z Boston Dynamics.

Foto: Reprofoto, YouTube [1; 2]

Diskuze (0)

Novinka

Anonym