Facebook spouští funkci, která pomocí umělé inteligence pomáhá s prevencí sebevražd

fbsuicide
0Zobrazit komentáře

Facebook nedávno překročil 2 miliardy aktivních uživatelů a s takovou silou už jde samozřejmě o jedno z nejsilnějších médií vůbec, které spojuje známé, kamarády, spolupracovníky, ale i zcela cizí lidi. Mezi těmi se objevilo za 10 let fungování mnoho životu nebezpečných problémů, kterým by se dalo předejít za použití moderních technologií, na což postupně Facebook sází.

Během včerejšího dne totiž představil novou funkci, která by měla zásadně pomoci s odhalením potenciálně nebezpečných situací, ve kterých si chce uživatel, například v živém videu či příspěvku na zdi, ublížit. Facebook k tomu využivá částečně umělou inteligenci, částečně přátele, kteří sledují daný stream a pak funkci moderátorů, jenž každý z případů vyhodnocují.

stor

Přečtěte si takéČeský gastronomický startup Storyous představil nové terminály. Pomůžou s expanzí do zahraničíČeský gastronomický startup Storyous představil nové terminály. Pomůžou s expanzí do zahraničí

Cílem je odhalit problém ve fázi, kdy se s ním dá stále něco dělat. Přátelé, kteří tak mají pocit, že se dívají na něco, co vede k podobné situaci, mohou nově nahlásit video s podezřením na sebepoškození nebo možnou sebevraždu. Po správném vyhodnocení pak Facebook nabídne přímo uživateli na videu možnost spojit se s linkou důvěry nebo si promluvit s kamarádem.

fbsuicide2

Toto velmi citlivé téma řeší Facebook už delší dobu, funkci totiž postupně testoval na americkém trhu a nyní ji integruje do více než 80 jazyků a většiny zemí světa tak, aby mohli uživatelé čerpat pomoc ve svém lokálním jazyce. Bohužel pro nás ovšem v dohledné době nic podobného nebude dostupné v Česku a vůbec celé Evropské unii kvůli tomu, že to nedovoluje zákon o zpracování osobních údajů.

Vyšší počet moderátorů i kratší čas na reakci

Kromě nové technologie Facebook najmul mnohonásobně vyšší počet samotných moderátorů, kteří hrajou ve vyhodnocování podobných případů zásadní roli. Zároveň jim díky zmíněné umělé inteligenci umožňuje zkrátit čas na zpracování každého případu, což umožní rychlou reakci či rovnou záchranu života. Dle zpráv se pak po implementaci těchto změn daří odeslat podklady místním organizacím nebo policii zhruba dvakrát rychleji.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym