Evropský parlament schválil nařízení, které umožní zrušit web či doménu bez rozhodnutí soudu

nasa-53884
0Zobrazit komentáře

Jakákoliv regulace na internetu je skvělá jen do té doby, než se začne nepřiměřeně zneužívat okruhem lidí, kteří dané problematice dokonale nerozumí. I proto je u mnoha rozhodnutí přítomen soud, který dává čas na důkladné zvážení všech okolností. To by se ovšem mohlo po posledním schváleném nařízení Evropského parlamentu změnit, alespoň pro provozovatele webů v EU.

Nařízení na ochranu spotřebitelů, jenž v minulém týdnu prošlo schvalovacím řízením, prezentuje možnost úřadů zasahovat do kontroly obsahu na webech, které mohou potenciálně ohrožovat uživatele, bez rozhodnutí soudu, což je podle EU zdržující, jak o informují servery Lupa.cz či Bleepingcomputer. K finálnímu zavedení chybí pouze rozhodnutí rady Evropské unie a 2 roky času.

quantum

Přečtěte si takéPodívejte se, jak vypadá nový ultrarychlý internetový prohlížeč Firefox Quantum od MozillyPodívejte se, jak vypadá nový ultrarychlý internetový prohlížeč Firefox Quantum od Mozilly

V praxi to tak znamená, že pokud například e-shop po zaplacení neodesílá objednávky, může ho státní úřad, například ČOI, téměř okamžitě zrušit prostřednictvím žádosti na poskytovatele hostingu či registrátora domény. I přesto, že nejde ultimátně o špatnou věc, mají mít úřady takřka neomezenou moc. Od třetích stran by mohly získat informace ohledně bankovních účtů, data ohledně objednatele domény od registrátora nebo osobní údaje od poskytovatelů internetu či služeb na něm.

Všichni mají táhnout za jeden provaz

Součástí nového zařízení budou v případě úplného schválení všechny členské státy EU s tím, že si mohou vybrat, zda budou finální rozhodnutí dále postupovat přes soud nebo pouze přes úřady. Nyní tak můžeme doufat, že se i v případě schválení podaří vymyslet takový způsob, který bude fér k oběma stranám a který zároveň nebude zásadním způsobem narušovat soukromí uživatelů a majitelů webových stránek.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym