Evropská centrální banka podle člena její rady zvažuje zásadní regulaci kryptoměn

Jiří SvobodaJiří Svoboda

ff
0Zobrazit komentáře

Evropská centrální banka si jakožto jedna ze světově nejvýznamnějších institucí ve svém oboru začíná všímat fenoménu kryptoměn. Člen její správní rady nyní prozradil, že banka uvažuje o jejich regulaci. Chce tak činit po inspiraci z Číny, jejíž orgány oznámily záměr zakázat kryptoměny na začátku září.

Výrok byl pronesen na konferenci ve Florencii a má ho na svědomí člen rady ECB Ewald Nowotny, zároveň guvernér Rakouské národní banky:

„Ptáme se sami sebe, jestli by legislativa nebo centrální banky měly zásáhnout, tak jak se to stalo v Číně, kde považují kryptoměny za podvodné.“

quantum

Přečtěte si takéPodívejte se, jak vypadá nový ultrarychlý internetový prohlížeč Firefox Quantum od MozillyPodívejte se, jak vypadá nový ultrarychlý internetový prohlížeč Firefox Quantum od Mozilly

Čína při zákazu kryptoměn argumentovala tím, že chtěla snížit finanční rizika tohoto spekulativního trhu, který za poslední rok výrazně vyrostl. Nowotny ale později tvrdil, že trh s kryptoměnami není tak velký, aby mohl vytvořit finanční nestabilitu. Obchodování s nimi přirovnal ke klasickému obchodování s akciemi. „Lidé, co do kryptoměn investují, mohou ztrácet a musí to také akceptovat,“ vysvětlil.

nowotny

Ewald Nowotny

Bitcoin sice ztratil před dvěma týdny téměř třetinu své hodnoty, jak už ale zvykem, rychle se zotavil a včera poprvé překonal hodnotu 8 tisíc dolarů.

 Nejedná se o oficiální stanovisko ECB

Evropská centrální banka se však od výroků jednoho ze svých čelních představitelů distancuje. Na dotaz CzechCrunche ECB odpověděla, že Nowotny mluvil sám za sebe z pozice guvernéra Rakouské národní banky a nejedná se tak o oficiální stanovisko. Tím je naopak vyjádření prezidenta ECB Maria Dragiho, který na konci září řekl:

„Zkoumali jsme Bitcoin ve třech rovinách – velikost, používanost a dopad na skutečnou ekonomiku. Výsledky naznačují, že je opravdu příliš brzo na to, abychom se bavili o způsobech placení v budoucnosti. (V ECB) jsme to nediskutovali. Určitě by ale nebylo v našich silách něco takového (jako Bitcoin) omezovat či zakazovat.“

btc

Sídlo ECB ve Frankfurtu nad Mohanem

Foto: BTC Keychain / FlickrFranz Johann Morgenbesser /FlickrEuropean Central Bank /Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym