Čínský Tencent, který drží podíl ve Facebooku a Tesle, za rok zdvojnásobil svoji hodnotu na 500 miliard dolarů

ten
0Zobrazit komentáře

Čínská investiční společnost Tencent se začíná postupně dostávat do povědomí na západě a to především díky svým enormním investicím, které čerpá ze svého mohutného kapitálu. I to jí pomohlo k tomu, aby za pouhý rok posunula hodnotu svých akcií z necelých 200 dolarů až na téměř 420 dolarů, což znamená růst hodnoty celé společnosti nad 500 miliard dolarů.

Tencent se tak pod vedením CEO Ma Huatenga (foto nahoře), stává vůbec první čínskou veřejně obchodovatelnou firmou, které se to podařilo a globálně se dostává do žebříčku TOP6, hned vedle gigantů jako Facebook, Amazon, Alphabet, Microsoft nebo Apple. Konkrétně Apple je stále na prvním místě s necelými 800 miliardami dolarů a již brzy by měl atakovat jako první společnost na světě hranici 1 bilionu.

imacpro

Přečtěte si takéApple dle všeho u nového iMacu Pro umožní plné ovládání hlasem s pomocí asistentky SiriApple dle všeho u nového iMacu Pro umožní plné ovládání hlasem s pomocí asistentky Siri

Jen za poslední uzavřený kvartál Tencent vytvořil zisk ve výši 2,7 miliardy dolarů. Mezi nejzásadnější investice Tencentu patří jednoznačně Facebook, WeChat či Tesla, do které tento rok napumpoval další 2,2 miliardy dolarů výměnou za 5% podíl. Na paty Tencentu v rámci Číny šlape Alibaba, která se svým e-commerce byznysem dosahuje valuace 474 miliard dolarů.

roadster2

Jen pro zajímavost. Pokud byste v roce 2004 investovali do IPO společnosti částku 9000 dolarů, mělo by vaše portfolio dnes hodnotu kolem 1 milionu dolarů. To znamená průměrné roční ROI ve výši 43,67 procent.

Foto: reprofoto Youtube, Tesla

Diskuze (0)

Novinka

Anonym