S tímto zařízením pro iPhone, na kterém pracuje i český vědec, lze odhalit problémy uvnitř těla

butterflyiq
0Zobrazit komentáře

Zdravotnictví, především pak v USA, je hlavním tématem již po mnoho let. Farmaceutické společnosti vyrábí zařízení, která jsou často neefektivní a předražená, nemocnice si účtují nesmyslné částky za běžnou péči a obecně i technika spojená s léčbou jde kupředu jen velmi pomalu. Naštěstí je na trhu množství firem, které se tyto věci snaží měnit, stejně jako třeba Butterfly Network.

Firma, kterou založil vědec Jonathan Rothberg, jenž má za sebou vybudování již třech úspěšných společností v oblasti zdravotnictví, jež prodal celkově za téměř miliardu dolarů, chce zcela změnit způsob, jakým doktoři, ale i běžní lidé diagnostikují potenciální problémy uvnitř těla.

flat

Přečtěte si takéBrněnský startup Flatio.cz nabízející střednědobé pronájmy bytů odstartoval v Polsku a MaďarskuBrněnský startup Flatio.cz nabízející střednědobé pronájmy bytů odstartoval v Polsku a Maďarsku

K tomu má pomoci nově přestavené zařízení Butterfly iQ, které po připojení k iPhonu dokáže za pomocí ultrazvuku zmapovat části těla, ve kterých se může potenciálně ukrývat například počáteční stádium rakoviny, diabetes či další mikrovaskulární onemocnění nebo komplikace srdce a cév. Velmi podobným způsobem, jako to dělají doktoři v nemocnicích, jen s tím rozdílem, že se Butterfly iQ vejde do kapsy a stojí zlomek toho, co konkurence.

butterflyiq3

Konkurenční zařízení totiž stojí minimálně 6-8 tisíc dolarů, spíše desítky tisíc, a většina z nich je tak velká, že musí permanentně ležet na stole, bez možnosti přenášení. Butterfly iQ, na kterém pracuje i český vědec Michal Sofka by mělo stát méně než 2000 dolarů a doktoři, kteří měli tu čest, si ho vyzkoušet, uznávají, že jde o absolutní revoluci v oblasti diagnózy.

butterflyiq2

První kusy by se měly k zákazníkům dostat v průběhu příštího roku a v pozdější fázi dokonce firma zvažuje, že by zapojila do celého systému také umělou inteligenci, díky které by mělo být možné diagnostikovat potenciální problémy bez jakékoliv pokročilé znalosti medicíny, případně by bylo možné vzdělávat studenty při studiu či doktory, kteří si chtějí rozšířit obzory.

Foto: Butterfly Network

Diskuze (0)

Novinka

Anonym