Hyperloop One získává investici od miliardáře Richarda Bransona a mění svůj název

Filip HouskaFilip Houska

hyperloopone

Koncept hyperloopu, který představil Elon Musk, má být založen na pohybu přetlakových kapslí ve speciálních tunelech. Rychlost může dosahovat až 1 100 km/h

0Zobrazit komentáře

O Hyperloop, ultrarychlý dopravní systém na základě speciálních kapslí a vybudované tubusové dráhy, jehož koncept představil Elon Musk a následně jej veřejnosti nabídl jako open source projekt, se v posledních letech usilovně zajímaly zejména dva americké startupy – Hyperloop Transportation Technologies a Hyperloop One. A právě druhý jmenováný hlásí velké změny.

Do tři roky starého startupu Shervina Pishevara a Joshe Giegela vstupuje britský miliardář a majitel značky Virgin, Richard Branson. Mimo to, že se stává členem představenstva, díky čemuž startup rebranduje na Virgin Hyperloop One, nalévá do nadějného výrobce revolučního přepravního systému další peníze.

turek

Přečtěte si takéSlovenský analytický startup Pex Rastislava Turka získává investici ve výši 7 milionů dolarůSlovenský analytický startup Pex Rastislava Turka získává investici ve výši 7 milionů dolarů

Podle serveru CNBC Branson odmítl komentovat výši investice, kterou pod hlavičkou své společnosti Virgin startupu poskytl. Je však jisté, že hranice 245 milionů dolarů s pravděpodobnou valuací přesahující 700 milionů, které Hyperloop One dokázal bez žádného finálního produktu, prokazatelného zdroje příjmů či vládního schválení dosáhnout, je překročena.

„Jakožto majitel vlaku jsem cítil, že toto je něco, co chci spravovat. Momentálně jsou naše vlaky limitovány na nějakých 200 kilometrů za hodinu. Jsou zde však lidé, kteří například chtějí cestovat z Londýna do Edinburghu za 45 minut. A to bude nyní (s hyperloopem, pozn. red.) možné,“ říká Branson.

42F09E7E-50BE-49B7-B7D7-CDB96C65A422

Zakladatelé Hyperloop One a miliardář Richard Branson

Zásadní článek pro růst

Není tomu tak dávno, co Hyperloop One úspěšně otestoval svou transportní technologii a získal tak jistý náskok oproti svému zmíněnému konkurentovi. Nově by s finanční (a nejen tou) pomocí Bransona mohl být náskok ještě větší, jelikož podle slov tohoto britského miliardáře, které sám publikoval na svém blogu, je z dosavadních výstupů Hyperloop One „nadšen“ a těší se na přetvoření tohoto zatím inženýrského projektu do skutečného dopravního systému pro běžnou veřejnost.

Foto: Virgin Hyperloop One

Diskuze (0)

Novinka

Anonym