Google představil nový smartphone Pixel 2, laptop Pixelbook i vylepšený Assistant

Jiří SvobodaJiří Svoboda

google1

Fuchsia by měla fungovat i na zařízeních Google Home

0Zobrazit komentáře

Technologický gigant Google si včera večer přivlastnil zvědavé pohledy snad každého technologického nadšence na světě. V sanfranciském SFJazz Center totiž představil širokou paletu nového harwaru z vlastní produkce. Nejočekávanějším bodem programu byla zcela jistě nová řada smartphonů Pixel. Sundar Pichai, CEO Googlu, však společně s jeho kolegy začal program u nových domácích asistentů.

Jako první tak přišel na řadu Google Home Mini, menší parťák minulý rok představeného Google Home, který je zcela po právu nazýván odpovědí Googlu na Amazon Echo Dot – obě zařízení sdílejí cenovku 49 dolarů. Stejně jako v případě jeho předchůdce i konkurence je hlavní funkcí hlasem ovládaný asistent, který zvládá vše od jednoduchých otázek, přes vzdálené oznámení příbuzným, až po volání do nejbližší pekárny.

google5

Jeho možnosti se navíc téměř bezmezně rozšiřují s připojenými systémy – k nim patří jak streaming služby YouTube či Spotify, tak například i Nest, Philips Hue či Wemo pro chytrou domácnost. Distribuovat se začne už 19. října.

4D051B12-4BB6-4422-9012-85F0631AF9A2

Přečtěte si takéMicrosoft ruší svoji službu na streaming hudby. Uživatele převádí ke konkurenčnímu SpotifyMicrosoft ruší svoji službu na streaming hudby. Uživatele převádí ke konkurenčnímu Spotify

Prémiové audio od Googlu

O něco větším kalibrem je v oblasti domácích systémů nový, hudebně zaměřený Google Home Max. Ten za cenu 399 dolarů nabízí kromě funkcí Google Assistant (kompletní ovládání hlasem) prémiové audio a automatické párování se Spotify či YouTube Music. Zástupci Googlu slibují až 20x silnější zvuk, než umí produkovat standardní Home.

Google se tak snaží vyhovět těm, kterým právě kvalita zvuku původního Home vadila. Avizoval také, že lze spárovat i obě tato zařízení dohromady, jenž jsou navíc schopna detekovat svou polohu v místnosti a podle toho uzpůsobit svůj zvuk.

O marketingové smůle může v této souvislosti hovořit kalifornská firma Sonos. Známý výrobce chytrých reproduktorů totiž jen několik málo hodin před eventem Googlu představil světu svůj Sonos One, první zařízení svého druhu, které bude mít pro změnu zabudovanou asistentku Alexa od Amazonu. Funguje prakticky na stejných principech jako Google Home Max.

Nástupce původních Chromebooků

Jednalo se však o pouhý začátek dlouhého keynotu. Druhý byl na pořadu dne zbrusu nový Pixelbook – dražší, technicky posunutá a luxusnější verze Chromebooků, které Google začal vyrábět před šesti lety. Za 128GB verzi zájemci zaplatí 999 dolarů a na oplátku dostanou zmodernizovaný ChromeOS, 8GB RAM, 12.3″ LCD a samozřejmě všudypřítomného Google Assistant.

K aktivaci hlasového pomocníka ostatně slouží dedikované tlačítko na klávesnici. Tvůrci také lákají na plně kompatibilní Google Play, zcela automatické updaty, či 360° touchscreen. K Pixelbooku se dá přikoupit také Pixelbook Pen. Jedná se o stylus s cenovkou 99 dolarů, který disponuje až dvěma tisíci úrovněmi citlivosti a dá se tak podle Googlu použít na přirozené kreslení přímo v samotném Pixelbooku.

Zástupci tvůrců také demonstrovali, jak Pixelbook Pen funguje s Google Assistant – stačí podržet tlačítko na stylusu, na displeji zakroužkovat třeba obličej známé osobnosti a asistent už sám najde o koho se jedná. Stejně systém funguje například se známými budovami či památkami.

Fotografická hvězda včera

Nejvíce času bylo pochopitelně na keynotu věnováno novým telefonům Google Pixel 2 a Google Pixel 2XL. K jejím základním parametrům patří vybavenost Androidem 8.0 Oreo a pětipalcové, respektive šestipalcové displeje. XL pak má navíc rozlehlejší QHD displej s poměrem 18:9, kdežto menší verze má standardní 16:9 s Full HD. V obou případech také Google vypustil standardní 3,5mm Jack. Ceny začínají na 650 dolarech pro Pixel 2 a na 850 dolarech pro Pixel 2 XL. Distribuce začne už 17. října.

google4

Není však mnoho dalších specifikací, které by se na verzích lišily. Ostatně sami představitelé Googlu řekli, že funkcionality jsou u obou zařízení stejné a nechávají tak na zákaznících, jaká velikost jim bude sedět lépe. Tak či onak, samotné tvrdé parametry nepadaly v prezentaci příliš často a ani to nebyl účel. Mnohem více totiž Google kladl důraz na na machine learning a fotografické schopnosti řady Pixel 2.

Řada dalších vylepšení

V případě první položky dostal své vylepšení opět Google Assistant. Nově ho totiž  kromě standardního zvolání „OK, Google“ bude možné spustit i úmyslným zmačknutím telefonu z obou stran. Google podle vlastního vyjádření použil právě metody machine learningu na to, aby reaktivní hrany Pixelu rozeznaly úmyslné zmáčknutí od neúmyslného. Když budete na cestách, hlasový pomocník bude nově také schopný třeba odeslat zprávu na domácí Google Home systémy. Po omezenou dobu navíc k Pixelům bude Google přibalovat Google Home Mini zdarma.

https://youtu.be/zpLVsR8cSFo

Google ale dle všeho v případě nových Pixelů sází především na fotografie. Jeho kamera se tak v rámci testování DXOMark stala se skóre 98 vůbec nejlépe hodnocenou kamerou na smartphonu v historii a o bod překonala třeba i profesionální fotoaparát Nikon D810. I zde totiž hraje roli machine learning a například ostrý focus, který jiné mobily zvládají jen s dvěma čočkami fotoaparátu. Jako bonus navíc všichni uživatelé dostanou neomezený prostor na cloudové službě Google Photos.

Pixelem to nekončí…

Ani největším trhákem však show nekončila. Hned po Pixelu přišlo na řadu ještě několik doplňků. Kupříkladu Google Pixel Buds, bezdrátová sluchátka za 159 dolarů, která se stejně jako Apple AirPods dodávají v nabíjecím pouzdru. Jak jinak jsou taktéž vybavena službou Google Assistant, nejzajímavější funkcí však je nejspíš překlad konverzace mezi 40 jazyky světa v reálném čase, kterou vývojáři živě demonstrovali na pódiu.

google6

Překvapením byl ale pro mnohé nový gadget s názvem Google Clips. Jedná se o malou samostatnou kameru, která je pomocí vlastního AI schopna sama detekovat zajímavé momenty a fotit je. Jeho výhodou je, že se jedná v podstatě o samostatný kousek hardwaru, který není nutně závislý na připojení ke cloudu Googlu a funguje tak i s iPhony. Vývojáři z Clips udělali ve své podstatě nepřipojené zařízení i kvůli obavám z narušování soukromí. Její cenovka bude 249 dolarů s neznámým datem vydání.

https://youtu.be/JXh1yyvXpwo

Na samotném konci si přišli na své i příznivci VR. Představena byla druhá generace VR headsetu Google Daydream View. Ten zprostředkuje větší úhel pohledu či lepší barvy. Stejně jako většina předchozích zařízení, se i nový Daydream ukázal v líbivých neutrálních barevných kombinacích – černé, šedé a červenorůžové.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym