Estonská decentralizovaná měna estcoin nebude. Může za to regulace Evropské unie

est
0Zobrazit komentáře

Již po mnoho let se Estonsko prezentuje jako jedna z technologicky nejpokročilejších zemí v Evropě – a to především díky tomu, že umožňuje komukoliv stát se občanem pomocí tzv. e-rezidentství, které využily již desítky tisíc lidí po celém světě. Většinu běžných administrativních záležitostí lze pak samozřejmě řešit na dálku online.

V souvislosti s tím se spekulovalo o tom, že by Estonsko mohlo prostřednictvím ICO vypustit do světa svoji vlastní decentralizovanou měnu, jenž by postupně nahrazovala stávající euro. A zrovna u něj se celý plán zastavil. Kvůli členství v Evropské unii totiž nemůže Estonsko vydat druhotnou měnu, která by fungovala po boku eura.

windymaps

Přečtěte si takéSeznam.cz expanduje se svými mapami do zahraničí a spouští Windy MapsSeznam.cz expanduje se svými mapami do zahraničí a spouští Windy Maps

Jeden z nejodvážnějších kroků na poli Evropy je tak nenávratně pryč, jak potvrdil i Björn Segendorff ze Švédské centrální banky. Původně dle jeho slov šlo o blogový příspěvek Kaspara Korjuse, šéfa projektu e-rezidentství, který tak spíše popisoval ideální situaci a svoji představu, než něco, co by bylo oficiálně schváleno nebo bylo ve schvalovacím procesu.

V popředí znovu Asie

První měnu na státní úrovni tak v Evropě prozatím nečekejme – objevit by se ovšem měla v Čině či Japonsku, tam konkrétně pod názvem J Coin na bázi nahrazení mobilních plateb, jenž dere kupředu uskupení velkých japonských banek.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym