Česko-kanadská softwarová firma Ataccama vytvořila vlastní „BIG data“ platformu pro správu dat

Michal PtáčekMichal Ptáček

ataccama2

Česko-kanadské společnosti Ataccama, zaměřující se na rapidně rostoucí trh big data a datového managementu, už jsme se na CzechCrunchi několikrát věnovali, například v souvislosti se stylovými kancelářemi v pražském Karlíně, do kterých se společnost nedávno přestěhovala a které vám brzy formou exkluzivní prohlídky představíme. Tentokrát se ale blíže podíváme na to, čemu se firma v současné době věnuje po softwarové/vývojové stránce.

Ataccama totiž v současnosti vyvíjí data curation platformu Ataccama ONE, fungující na bázi strojového učení, která firmám umožňuje zkoumat, profilovat a spravovat data. To vše v podstatě bez potřeby velkých technických znalostí koncových uživatelů platformy.

Profile detail

Ataccama One

Na čištění, validaci a standardizaci dat už tak nadále není nutné drahé projekty pro IT oddělení, jelikož každý uživatel Ataccama ONE platformy si je schopný veškerá data obstarat sám a snadno poskytnout výstupy práce svým kolegům k dalšímu využití.

galovic-micka-kucera_080817_mp

Přečtěte si takéKultovní český výrobce kol Favorit získal 70 milionů Kč od investiční společnosti C2H Michala MičkyKultovní český výrobce kol Favorit získal 70 milionů Kč od investiční společnosti C2H Michala Mičky

Mezi klíčové funkce pak patří Metadata discovery, umožnující hromadné procesování a profilování dat. Při profilování dochází k detekci více než 80 datových domén. Uživatel díky tomu ihned vidí, v jakých datových zdrojích má uložená data, která zrovna hledá. Výsledek profilingu mu dodá rychlý přehled o tom, jestli datový zdroj neobsahuje nějaké anomálie či chybná data a umožní mu s výstupem dále pracovat a sdílet ho s ostatními uživateli.

Platforma zároveň zvládá například textovou analýzu, odhalení duplicit v datech a preventivně zabraňuje integrování nepřesných a nesprávných dat.

Zajímavostí je pak již zmíněná metoda strojového učení, díky které se platforma sama neustále zdokonaluje na základě chování uživatelů. Pokud například nedojde k automatické detekci datové domény a uživatel ji přidá ručně, platforma si ji zapamatuje. Jakmile uživatel v budoucnu profiluje podobná data, doména se již přidá automaticky.

Profiler modul platformy Ataccama ONE  je jinak zdarma a vyzkoušet ho můžete zde.

Profiling – Ataccama ONE 2017-09-25 16-40-11

Profiling