Češi vytvořili framework, který umožňuje až třikrát rychlejší programování aplikací pro iOS

Filip HouskaFilip Houska

rrr
0Zobrazit komentáře

Programování mobilních aplikací se s příchodem různých chytrých editorů začíná značně zjednodušovat, což může být příklad i vývojářského programu Xcode od Applu. Ten je pochopitelně zaměřený na aplikace pro iOS, nicméně uživatelské rozhraní tohoto nástroje je pro mnohé tak intuitivní, že na něj nedají dopustit. Možná však změní názor, jakmile vyzkouší editor od českých tvůrců.

Vývojářský tým českého startupu Brightify vytvořil framework pod názvem Reactant, který by měl programování aplikací pro iOS maximálně zjednodušit. Celý systém je založen na jazyku Swift, což je standard pro aplikace na iOS, a navržen tak, aby byl výsledný kód co nejškálovatelnější. V praxi to tedy znamená, že neexistuje žádné omezení, které by zpomalovalo vývoj menší aplikace, jež se postupně rozroste do větších rozměrů.

cndra

Přečtěte si takéSuperhosting a CDN77 Zdeňka Cendry dodají iVysílání pro Českou televiziSuperhosting a CDN77 Zdeňka Cendry dodají iVysílání pro Českou televizi

Velkou výhodou vedle škálovatelnosti, možnosti opětovného použití již vytvořených komponent nebo testovatelnosti kódu je automatické obnovování. Programátor tedy může editovat a přidávat řádky kódu a ten se mu bude rovnou aktualizovat do finální podoby, kde si vše může rovnou vyzkoušet.

rr2

Za tímto frameworkem stojí Tadeáš Kříž a Michael Chlubna, kteří jej vyvinuli především proto, že tím chtěli sami vyřešit své vývojářské problémy. Jednalo se tedy o projekt, jenž byl tvořen během dalších zakázek v podobě vývoje mobilních aplikací, kterými se startup zabývá.

Guideline k tomuto projektu je volně dostupný na platformě GitHub v rámci open source. Podle serveru TechCrunch se navíc chystá i dedikovaný UI editor pro návrhy aplikací, který bude dostupný v prosinci tohoto roku a který bude možné využivat nejen na desktopu, ale například i na iPadu.

Foto: Reprofoto / YouTube

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym