Uberu v Londýně odmítlo město prodloužit licenci

Michal PtáčekMichal Ptáček

uber
0Zobrazit komentáře

Nepříjemný problém v britském Londýně řeší populární přepravní služba Uber. Město, respektive dopravce Transport for London (TfL) se totiž americkému gigantovi rozhodl neprodloužit licenci, jelikož přístup a praktiky společnosti podle něj nevykazují dostatek zodpovědnosti, což může mít za následek různé bezpečnostní dopady na veřejnost a samotné uživatele.

ikea-place

Přečtěte si takéS novou aplikací IKEA Place si můžete díky rozšířené realitě zkusit umístění nábytku v domácnostiS novou aplikací IKEA Place si můžete díky rozšířené realitě zkusit umístění nábytku v domácnosti

Tfl tím naráží například na kauzu se softwarem Greyball, který Uber údajně využívá k identifikaci a následnému zablokování/odmítnutí jízdy v případě konkrétních osob, například kontrolorů a lokálních autorit.

Toto vše by ve výsledku znamenalo, že Uber, který má v Londýně okolo 40 tisíc registrovaných řidičů, by nesměl v britské metropoli své služby nadále provozovat. Americký přepravní startup má možnost se proti tomuto rozhodnutí ve lhůtě 3 týdnů odvolat a dá se s největší pravděpodobností předpokládat, že přesně to také udělá. Platnost aktuální licence Uberu totiž vyprší už koncem tohoto měsíce.

Bude zajímavé sledovat, jakým směrem se bude vyvíjet i aktuálně velmi podobný problém u nás v Česku, konkrétně v Praze. Řidiči ze sdružení českých taxikářů totiž pod hrozbou blokády hlavních komunikací ve městě, dali před pár dny pražské primátorce Adrianě Krnáčové ultimátum, aby do dnešních 15:00 vyřešila situaci, kdy Uber podle nich nefunguje z pohledu zákona ve stejných podmínkách.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym