Uber má v Česku 400 tisíc uživatelů a 2 tisíce řidičů, od loňského roku vyrostl o 340 procent

Filip HouskaFilip Houska

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uber v Brně, kde jsou jeho služby aktuálně pozastaveny

0Zobrazit komentáře

Již od roku 2014 je v České republice, konkrétně v Praze, dostupná jedna z nejoblíbenějších přepravních alternativ současnosti – Uber. Zpočátku bylo možné využívat pouze službu UberBLACK, variantu s luxusními vozy pro speciální příležitosti, nicméně s postupem času se celá situace změnila a dnes je tento startup ze San Franciska běžnou součástí života lidí z Prahy i Brna, kteří ho využívají čím dál častěji.

Pobočka Uberu pro Česko a Slovensko v tiskové zprávě zveřejnila zajímavé statistiky, jež tento růst po ČR dokazují. Vedle toho, že po celé republice jezdí přes 2 tisíce aktivních řidičů, kteří se snaží uspokojit přepravní potřeby takřka 400 tisíc zaregistrovaných uživatelů, se uskutečněné jízdy zvedly meziročně o 340 % oproti minulému roku s průměrným dojezdovým časem pod 4 minuty, tedy o 8 minut méně ve srovnání s rokem 2016.

gamee2

Přečtěte si takéČeská herní platforma GAMEE spouští již třetí hru ve spolupráci s NASAČeská herní platforma GAMEE spouští již třetí hru ve spolupráci s NASA

Zajímavá statistika se týká i mobilní aplikace, která je pro využívání těchto služeb klíčová. Tomáš Peťovský, generální ředitel Uberu pro Česko a Slovensko, zmínil, že až 75 % všech stažení aplikací v tomto odvětví tvoří právě Uber a dodává, že každý měsíc přibude třikrát více nových uživatelů oproti konkurenci.

uber_090617x1

Ideální kombinace s MHD

Uber v Praze funguje skvěle především jako doplněk k městské hromadné dopravě. Například skrze tunel Blanka, kde MHD nejezdí, bylo uskutečněno okolo 160 tisíc jízd. Podobný princip aplikují cestující i na trasách mezi okrajovými částmi Prahy a centra, což tvoří 44 % celkových jízd (především v ranních a pozdních večerních hodinách).

„Podle našich statistik například do a z oblasti Chodova se denně uskuteční v průměru více než 500 jízd, nejvíce mezi 7. a 10. hodinou ranní, špička vrcholí kolem osmé hodiny,“ říká Peťovský.

uber_090617x2

Tento typ přepravy je vhodný také pro turistický ruch. Statistiky uvádějí, že pražský Uber již využili lidé z 97 zemí, kteří měli nasměrováno především na Pražský hrad (49 tisíc jízd).

Optimistický výhled do budoucnosti

Praha by se postupem času měla stát místem, kde budou fungovat služby, jež jsou nyní, například ve Spojených státech, běžné. Za zmínku stojí třeba populární sdílené jízdy UberPOOL. Vyhlídky se týkají i samořídících a létajících aut, nicméně to ještě nebude tak aktuální, minimálně tedy co se týče létajících aut.

„To, jak naše služba funguje nyní, je obrovský krok kupředu. Je to však pouhý začátek, díváme se do budoucnosti s velkým optimismem a chystáme další novinky, které dopravu po hlavním městě a jeho přilehlém okolí budou dál měnit k lepšímu. Pražané se tak mohou těšit na služby, které ve světě využívají miliony spokojených zákazníků,“ říká Robbie Khazzam, generální ředitel Uberu pro region CEE.

uberelevate

Foto: Uber

Diskuze (0)

Novinka

Anonym