Apple představil revoluční iPhone X, vylepšené „sedmičky“ a hodinky Apple Watch s LTE

Filip HouskaFilip Houska

iphonex_front_side_flat
0Zobrazit komentáře

Jak se předpokládalo, tak se také stalo. Apple včera v rámci své keynote představil inovované modely stávající generace iPhonu 7, nové hodinky Watch, vylepšenou televizi Apple TV a samozřejmě (jak již bylo mnohokrát avizováno) zcela nový iPhone pod označením X, který je asi největší změnou od doby, kdy na trh po iPhonu 3GS přišla čtyřka.

iPhone značící desáté výročí od uvedení první generace přichází se vším, o čem se dopředu vedělo. Novinka disponuje 5,8palcovým OLED displejem s rozlišením 1125 x 2436 (Super Retina Display), který se rozpíná takřka přes celé přední tělo. Pod saší ze skla tepe nový šestijádrový čip A11 Bionic (dvě jádra pro výkon, čtyři pro šetrnost). Zahrnuta je i technologie 3D Touch, automatická kalibrace barev oproti okolnímu světlu TrueTone nebo voděodolnost. Podle očekávání chybí tlačítko Home.

dig

Přečtěte si takéFuture Port Prague 2017 – ReportFuture Port Prague 2017 – Report

Velkým tématem je i FaceID, tedy nová bezpečnostní technologie na bázi snímání obličejových rysů, jež zcela nahradila původní TouchID. Funguje na základě osazení ve vrchní liště, která je vybavena několika senzory, infračervenou kamerou nebo projektorem vysílajícím cca 30 tisíc neviditelných bodů k mapování obličeje (TrueDepth Camera System). FaceID se dá použít nejen k odemčení telefonu, které by mělo fungovat i například s nasazenými brýlemi, ale k placení pomocí Apple Pay nebo formování vlastních pohyblivých emoji, takzvaných Animoji.

iphonex_front_back_glass

Nezapomnělo se ani na kameru, která má pod sebou dvě opticky stabilizované čočky s rozlišením 12 MP. Zajímavé je vylepšení portrétového módu, který nyní díky prvkům rozšířené reality dokáže detekovat konkrétní scenérie a vyprodukovat tak „profesionálnější“ snímek. Co se týče natáčení videa, vše je možné pořizovat ve 4K.

Apple konečně vstoupil také do sféry bezdrátového nabíjení s podporou světového standardu Qi, na který se začnou adaptovat výrobci třetích stran a svá řešení nabízet i na oficiálním storu. Cupertino zatím nenabízí své vlastní nabíjecí zařízení, nicméně již příští rok by tomu mohlo být jinak – chystá se AirPower, dobíjecí podložka, jež dokáže současně dobíjet iPhone, Watch i AirPods.

iPhone X bude možné pořídit v tmavě šedé a stříbrné barvě předobjednávat od 27. října a kupovat hned třetí den následujícího měsíc, a to i na českém trhu za cenu 29 990 Kč za 64GB model a 34 990 Kč za variantu s kapacitou 256 GB.

iPhone 8? Logický krok

Apple představil i inovované modely původní generace 7 a 7 Plus. Ty v sobě skrývají kromě FaceID (stále TouchID) takřka všechny vlastnosti, co iPhone X. Od něj se však liší vzhledem, jelikož rozložení displeje je stejné jako u “sedmiček”.

Do prodeje přijdou již 29. září s cenovkami od 20 990 Kč za 4,7palcový model se 64 GB, respektive 23 990 Kč za „pluskovou“ 64GB verzi.

Změny se odehrály i na jiných frontách

V rámci včerejší keynote se slovo dostalo i na chytré hodinky Watch, jejiž aktuální vlajková loď se prezentuje označením Series 3. Tím nejzajímavějším na celém zařízení je integrace modulu LTE, respektive možnost volání a psaní skrze operátora (zatím bude chybět česká podpora). Po designové stránce jsou totožné jako varianty předchozí, vyjma menšího červeného prvku na boční digitální korunce. Opět také nabízejí řadu různobarevných pásků. Co se týče vnitřností, mají v sobě ukrytý výkonnější dvoujádrový procesor, který je až dvojnásobně rychlejší oproti předchozí generaci.

Aktualizována byla i Apple TV, jenž nově podporuje 4K HDR. Toto rozlišení se týká nejen filmového obsahu, ale také UI. Zajímavý je i fakt, že s příchodem této generace budou v iTunes nabízeny filmy a seriály ve 4K za stejnou cenu jako HD. Apple navíc všem divákům, jež si obsah v HD dříve stáhli, automaticky a zdarma upgraduje rozlišení na 4K.

Foto: Apple Newsroom

Diskuze (0)

Novinka

Anonym