Studenti ČVUT vytvořili inovativní glukometr, se kterým vyhráli mezinárodní soutěž Microsoftu

Filip HouskaFilip Houska

IMG_9937x
0Zobrazit komentáře

S cukrovkou, onemocněním, kvůli kterému nemá lidský organismus schopnost udržet koncentraci cukru v krvi (neboli glukózy) v optimálních mezích, se na území České republiky potýkalo před dvěma lety okolo 858 tisíc lidí. Tito lidé si svou hladinu cukru musí denně měřit, a to za pomocí speciálního přístroje – glukometru. I když předurčenou úlohu plní, nesplňuje technologické a velikostní předpoklady, které prezentuje tým tří českých studentů v inovativnější variantě.

Marek Novák, Tomáš Pikous a Barbora Suchanová navrhli glukometr, který je svou velikostí nejtenčí na světě a nepotřebuje žádné kabely, jelikož funguje na základě synchronizace s mobilním telefonem a čipu NFC. Jmenuje se X.GLU a vzhledem je téměř totožný s běžnou platební kartou.

fbmarketplacec

Přečtěte si takéFacebook spustil v Česku Marketplace, vlastní tržiště na prodej mezi uživateliFacebook spustil v Česku Marketplace, vlastní tržiště na prodej mezi uživateli

Po stránce funkčnosti kopíruje zaběhlý systém měření cukru – diabetik si vezme měřící proužek, umístí jej do přístroje a na něj kápne krev, kterou získá z prstu pomocí odběrového pera po vpichnutí tzv. lancety s jehlou do prstu. Rozdílem však je, že X.GLU nemá displej (prakticky žádná jiná tlačítka), a tak je zapotřebí dedikovaná mobilní aplikace, do které se potřebné údaje načtou přiložením karty na zadní stranu telefonu.

xglu_081617_1

Pacienti jsou za správné odhady či pravidelné měření odměňováni body ve formě jahod

Cíleno jak na děti, tak i na starší

X.GLU je především určen pro děti a mladistvé, a to zpravidla z toho důvodu, že mají telefon, který je v tomto případě nezbytný, neustále po ruce. Rodiče navíc mohou dotyčného i vzdáleně sledovat pomocí webové aplikace a také lze nastavit, aby jim přišlo upozornění na Skype. Nechybí ani funkce odeslání polohy v případě, když je hladina cukru na takové úrovni, ve které hrozí upadnutí do bezvědomí.

Pochopitelně však mohou celou sadu používat i dospělí a senioři, kterým bude dělat životu důležitý dozor kdokoliv jiný s přístupem k jejich údajům.

První místo na mezinárodní soutěži Imagine Cup

Poté, co prototyp na začátku roku obdržel cenu Wernera von Siemense za nejvýznamnější výsledek vývoje/inovace za rok 2016, přišlo další ocenění. To se odehrálo na červencovém Imagine Cupu, mezinárodní soutěži v americkém Redmondu pořádané Microsoftem, kde X.GLU, jak informuje server Hospodářské noviny, porazil 54 soutěžících a odnesl si v přepočtu 5,5 milionu korun (250 tisíc dolarů).

Glukometr od této trojice studentů Českého vysokého učení technického v Praze by se na trh měl dostat ještě letos. Zatím není jasné, kolik bude stát, nicméně je zde šance, že bude proplácen pojišťovnami. Současné přístroje jsou například pojišťovnou VZP propláceny do tisíce korun jednou za deset let.

Foto: Imagine Cup / Flickr

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym