Jaké je to být mentorem v akcelerátoru Google Launchpad v Silicon Valley?

0Zobrazit komentáře

Letos se Google dočkal již čtvrtého ročníku svého Google Launchpad akcelerátoru, který se koná nejen v San Franciscu, ale i v různých městech v Asii, Africe či Evropě, a to včetně České republiky. Právě z Česka se do Launchpadu dostali například pražští Gamee nebo Spendee, na které čeká šestiměsíční úzká spolupráce s Googlem, dva týdny v ústředí společnosti a další podpora.

Do prostředí Google Launchpadu v San Franciscu se dostal jako mentor také Jan Beránek, CEO a zakladatel pražského startup studia U+ (dříve Usertech), který se v následujících řádcích podělí o svoji zkušenost s akcelerátorem.

Honzo, proč sis vybral zrovna Google Launchpad?

Byl jsem mentor na Google Launchpad Build v Praze, kde bylo mojí prioritou zjistit, jaký je stav české scény a jestli naše zahraniční zkušenost v rámci U+ může pomoci i u nás. Na základě zpětné vazby, kterou jsem od Googlu dostal to tak vypadalo a proto mě Jozef Vodička, Google Developers Relations Lead pro CEE region, doporučil na jejich globalní akci Launchpad do San Francisca. Tam jsem si chtěl naopak ověřit, zda to, co děláme funguje i na globální úrovni, resp. je-li naše zkušenost aplikovatelná i mimo hranice EU a US.

mad

Přečtěte si takéZlínskou digitální agenturu Madeo koupila norská softwarová společnost BrandMasterZlínskou digitální agenturu Madeo koupila norská softwarová společnost BrandMaster

Jak vypadá takový běžný den v Launchpadu?

Vstávačka ráno v 6:00 PST, tedy kolem 15 hodiny v Česku, abych mohl vyřešit pracovní povinnosti s lidmi v Evropě a později v New Yorku. Do 8-9 hodiny na hovorech a emailu, potom rychle skočit na boosted board a dostat se přes ranní zácpy do Google Launchpad na snídani. Každý den mě čekaly 3-4 sessions po jedné hodině, oběd v prostorách Launchpadu, odpoledne 1-2 přednášky a večer drinky a večeře ve městě s různými skupinami lidí – mentory, CEE startupů apod. Poté zpět domů, pokud to ještě šlo, tak na boardu. A druhý den znovu.

Co přesně bylo tvojí rolí na místě a co tě překvapilo?

Přišel jsem jako mentor a náhodou se přidal ke skupině Anchor Mentors, kteří mají na starosti mimo jiné zpětnou vazbu na celý proces Launchpadu a na to, co zlepšit. Čili jsem měl možnost nahlédnout ještě víc pod pokličku. Každý mentor má svoji expertízu/kategorii. Já byl produktový mentor, což znamená, že jsem se bavil se startupy hlavně na začátku programu. Google měl pro mentory pár jasně daných pravidel.

Za prvé žádný business se startupy v průběhu akcelerátoru, za druhé, vždy pokud to jde, jděte cestou “teach a man to fish” a ne “give a man a fish”. Tzn. hlavní náplní našich setkání bylo pochopit, kde reálně leží problémy startupu a pokusit se jim dát takové nástroje, kterými je vyřeší sami. Každý mentor příchází se svou znalostí a tou je jeho hodnota. Rozhodně to nemají být všeználci, kteří vám řeknou “takhle to dělej”.

launchpad

Pro každý startup existoval detailní popis a z každého setkání byl zápis od ostatních mentorů – čili jsme se mohli odpíchnout od práce předchozích. Častá byla diskuze na téma nastavení týmu, motivace a jak nastavit a řídit firemní procesy např. ze zákaznické péče do vývoje.

Dokážeš jmenovat výhody, které měla tvoje účast pro U+?

Hlavně potvrzení toho, že hodnotu, kterou prodáváme našim klientům, opravdu můžeme aplikovat všude na světě, plus samozřejmě rozšíření sítě kontaktů na opravdu zkušené lidi z celého světa.

Jaká je obecně v Launchpadu atmosféra?

Velmi velmi přátelská. Po prvním dni už mentoři sdílí informace o konkrétních startupech. Cílem je všem pomoci – občas je třeba “tough love” pomoc, ale komunikace o problémech a jak je se startupy řešit byla vždy pozitivní. Ze strany startupů bylo zajímavé sledovat jak se mění jejich uvažování – na Launchpad přijeli jako nejlepší z nejlepších a po několika diskuzích s mentory se jim prakticky zhroutil svět.

Zjistili, že neuspějí, pokud zásadně nezmění několik věcí. Musím říct, že ve 100 % případů to znamenalo, že naslouchali víc, měnili svůj produkt a byli daleko více aktivní a otevření. To je nakonec to, co máme všichni společné – zjistíte, že něco děláte špatně, spadnete, ale nakonec vstanete a otřepete se a jdete bojovat dál, to je ten hlavní důvod, proč jsou ty vybrané startupy potom úspěšné.

Které české a slovenské startupy se ti tam podařilo potkat?

Týmy z Gamee a Spendee, ale příliš jsme se nepotkávali, protože se Google snažil namapovat primárně mentory a startupy z jiných území, aby zajistil nestranost a různorodost.

Jak funguje zázemí pro startupy, co jim vše Launchpad nabízí?

Vlastně jsem překvapený, že kromě času, který startupy stráví v akcelerátoru je to celé dost levná záležitost. Hotel, letenka a jídlo je v ceně. Pokud nechcete dělat nic navíc (popravdě moc času na to nezbývá), Google platí vše, co je třeba.

launchpad3

Mohl bys porovnat Launchpad s prestižními akcelerátory typu Y Combinator či 500Startups?

Launchpad je dvoutýdenní intenzivní aktivita na místě v San Franciscu a následující půlroční podpora, zdarma a bez žádných požadavků na podíl ve firmě. YC a 500 jsou dlouhodobější programy, jejichž cílem je dokončít je a zůčastnit se dalšího investičního kola. Dávají např. hodně kontaktů na externí partnery. Launchpad mentoruje ty nejlepší startupy ze světa, kteří už mají nějaké klienty a fungující produkt a snaží se jim ukázat Silicon Valley styl, který je posune na další level.

Díky za tvůj čas!

Taky díky.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym