Intel spolu s firmou Mobileye ještě letos vyrobí a vypustí stovku samořídících vozů

Filip HouskaFilip Houska

intel_080917_1

Foto: BMW Group

Bývalý CEO Intelu Brian Krzanich (vlevo), Harald Krüger z BMW a spoluzakladatel MobileEye Amnon Shashua

0Zobrazit komentáře

Do sféry autonomních vozidel se nově připojuje další silný hráč, kterému ambice k proražení na tomto rostoucím trhu, kde se angažují Tesla, Google, Apple, Uber nebo Lyft, rozhodně nechybí. Intel, světoznámý výrobce procesů z kalifornské Santa Clary, ohlásil, že spolu s izraelskou firmou Mobileye, jež nyní spadá pod křídla tohoto giganta, začne do pár měsíců s výrobou a nasazováním samořídících aut.

Intel ve svém oficiálním vyjádření uvádí, že s pomocí technologií počítačového vidění a strojového učení, které Mobileye vyvíjí, chtějí vyrobit až sto vozů vybavené čtvrtou samořídící úrovní (SAE Level 4). To znamená, že vozy, jež by se na silnicích měly v rámci testování objevit do konce letošního roku, budou zcela autonomní, respektive bez téměř žádných zásahů řidiče.

elon musk

Přečtěte si takéElon Musk potvrdil, že vytvoří vlastní Hyperloop mezi New Yorkem a Washingtonem, D.C.Elon Musk potvrdil, že vytvoří vlastní Hyperloop mezi New Yorkem a Washingtonem, D.C.

Značkově a typově různorodý vozový park bude testován na nespecifikovaném území USA, Izraele a Evropy a měl by těžit z hybridního autonomního systému, do kterého obě firmy dávají své know-how. Tento systém by do budoucna mohl být i licencován třetím stranám.

„Produkce aut a jejich testováni v každodenních podmínkách nám dává okamžitou zpětnou vazbu, díky které dokážeme urychlit dodání technologií a řešení pro plně autonomní vozy,“ říká Amnon Shashua, budoucí SVP Intelu a CEO/CTO Mobileye, a dodává, že zkušební jízdy v různých lokalitách a na jinak upravených cestách jim dají cenné informace k tomu, aby věřili funkčnosti autonomních vozů po celém světě.

mobileye_080917_1

Amnon Shashua na loňské tiskové konferenci v Mnichově, kde se probírala spolupráce s BMW

Snaha o změnu regulací

Vozidla pod hlavičkou tohoto dua mají sloužit nejen jako marketingový nástroj pro potenciální investory a zákazníky, ale také jako prostředek čelící dopravním a bezpečnostním regulacím. Data, která budou implementovanými systémy vygenerována, tak mohou přesvědčit konkrétní vládní orgány k úpravám svých zákonů. Mimo jiné budou důležitým zdrojem pro vylepšování použitých technologií, jako například mapování.

intel_080917_mp

Naveen Rao, VP a generální manažer produktů s umělou inteligencí v Intelu

Foto: Intel Corporation

Diskuze (0)

Novinka

Anonym