CEO Mall Group Jakub Havrlant se vyjádřil k úniku statisíců uživatelských hesel z Mall.cz

Jiří SvobodaJiří Svoboda

Jakub Havrlant – Praha – 17.6.2014
0Zobrazit komentáře

Českým internetem před pár hodinammi proběhla zpráva, že jeden z největších tuzemských eshopů, Mall.cz, zaznamenal narušení bezpečnosti v jeho databázi uživatelských účtů. Hackeři mohli získat přístup až od 750 tisíc z nich a firma se proto rozhodla část hesel automaticky resetovat. O svém kroku následně informovala zákazníky emailem.

Problém se podle oficiálního vyjádření týkal starší databáze z roku 2014, jejíž část obsahovala jednoduchá hesla, která neodpovídala současným bezpečnostním standardům. Mall.cz nejdříve využíval metodu MD5, od listopadu 2012 SHA-1 a od října 2016 se již je stejnému účelu využívá moderní bcrypt.

teslainterier

Přečtěte si takéPoslední únik informací naznačuje, že Tesla skutečně pracuje na vlastní hudební služběPoslední únik informací naznačuje, že Tesla skutečně pracuje na vlastní hudební službě

Jak včera večer upozornil na Twitteru bezpečností expert Michal Špaček, celých 750 tisíc hesel bylo v čitelné podobě dostupných ke stažení na serveru Ulož.to. K celé situaci se pak dnes vyjádřil i CEO Mall Group Jakub Havrlant:

“Protože soukromí a bezpečnost našich zákazníků je pro nás prioritou, jednali jsme okamžitě a rozhodli se pro reset všech potenciálně ohrožených hesel. I když řada firem v podobné situaci pouze informuje uživatele a změnu hesla nechává na nich“

Posílená zákaznická linka i bezpečnostní tým

Mluvčí Mall.cz Jan Řezáč doplnil, že na celé situaci už do pátku pracuje třicetičlenný bezpečnostní tým spolu s výrazně posílenou zákaznickou podporu, která v těchto dnech čítá zhruba šedesát lidí. Firma navíc na adrese mall.cz/bezpecnost spustila jednoduchou aplikaci, kde si každý uživatel může ověřit, zda se únik týká i jeho účtu.

Server Echo24.cz upozorňuje, že Úřad pro ochranu osobních údajů může únik vyhodnotit jako porušení zákona o osobních údajích, za což by Mallu hrozila pokuta až do výše deseti milionů korun. Podobnou zkušenost má ostatně T-Mobile, který musel kvůli podobnému úniku  v dubnu minulého roku zaplatit 3,6 milionu korun.

mall1

 

Diskuze (0)

Novinka

Anonym