Přepravní startup Lyft ještě tento rok nasadí v některých městech samořídící auta

Michal PtáčekMichal Ptáček

lyft
0Zobrazit komentáře

Ani ti největší odpůrci moderních technologií už dnes pravděpodobně nepochybují o tom, že budoucnost automobilové dopravy je v samořízení. V podstatě všichni větší přepravní nebo technologičtí hráči na podobných technologiích totiž pracují a postupně se je budou snažit uvádět do reálného provozu.

Jedním z nich je i přepravní technologický startup Lyft, který je v současnosti pravděpodobně největším konkurentem amerického gigantu Uber (loni společnost Lyft evidovala 160 milionů jízd)

CEO Lyftu John Zimmer totiž prohlásil, že jeho společnost ještě do konce tohoto roku nasadí s pomocí svých partnerů GM, Waymo and JLR do některých měst samořídící auta, které zákazníci budou moct v testovacím režimu využívat.

supernova

Přečtěte si takéČeský startup Supernova umí převést design do funkční mobilní aplikaceČeský startup Supernova umí převést design do funkční mobilní aplikace

Ze začátku by se pak mělo jednat o cca stovky až tisíce vozů, s tím, že jejich využití bude velmi záviset na konkrétních podmínkách a proměnných jako počasí, času během dne nebo samotné trase. Pokud se všechny tyto proměnné ideálně „sejdou“ a uživatel potvdí objednávku, vyzvedne ho právě autonomní vozidlo, který ho na určené místo dopraví (z bezpečnostních důvodů však prozatím bude vepředu stále sedět řidič).

Prvním městem kde Lyft tuto novinku nasadí je americký Boston, s tím, že CEO Lyftu, podle kterého budou samořídící technologie do 5 let naprostým standardem, doufá, že se ještě během tohoto roku podaří expandovat do dalších měst a technologie ještě více otestovat. Tomu by měla pomoct i nově otevřená laboratoř společnosti s názvem Level 5 v kalifornském Palo Alto, kde se budou stovky inženýrů zabývat právě vývojem autonomních technologií.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym