Paříž omezí krátkodobé pronájmy přes Airbnb turistickou daní a limitem doby pronájmu

airbnb
0Zobrazit komentáře

Už delší dobu se spekuluje o tom, zda by měly být krátkodobé pronájmy, především ve formě Airbnb, regulované nebo ne. Problémem totiž je, že je velká část bytů, především v centrech, pronajímána krátkodobě turistům a jejich cena rapidně roste, protože jednoduše další k dispozici nejsou. Stejně tak se ostatní stávající obyvatelé bytů bojí o svoji bezpečnost, protože ne nutně věří, že ověřovací proces Airbnb může 100% vyloučit potencionálně nebezpečné lidi.

Teď přichází první taková regulace i na Paříž, největší samostatné město v rámci Airbnb a druhý největší trh na světě, když se město ve středu oficiálně rozhodlo zavést nutnost registrovat svoji nemovitost ke krátkodobému pronájmu. To pro vlastníky znamená odvod turistické taxy a zároveň nemožnost překročit 120 dní v roce pro krátkodobý pronájem.

uber

Přečtěte si takéUberu se podařilo za poslední rok uskutečnit přes 3 miliardy jízd, celkově již přes 5 miliardUberu se podařilo za poslední rok uskutečnit přes 3 miliardy jízd, celkově již přes 5 miliard

Pro turisty to bude jednoduše znamenat zvýšení cen, stejně jako v případě daně z obsazenosti, kterou zavedlo například San Francisco, Los Angeles nebo New York a zkomplikovalo tak mírně byznys jednomu z nejhodnotnějších startupů. V Paříži nové změny postihnou přibližně 65 tisíc nemovitostí, které jsou na platformě a všichni majitelé tak musí učinit do začátku prosince.

airbnb

Platforma Airbnb na rezervaci krátkodobých ubytování a zážitků

Lobby za změnu zákona přišlo především ze strany hotelů, které berou s ohledem na své náklady, Airbnb jako nekalou konkurenci, která jim ukrajuje značnou část příjmů, informuje Reuters.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym