Microsoft vytvořil aplikaci pro slabozraké, která jim převede okolní svět do mluvené podoby

Filip HouskaFilip Houska

seeingai_microsoft_1
0Zobrazit komentáře

Novodobé mobilní technologie se začínají čím dál rázněji promítat i do životů handicapovaných lidí. Jistým průkopníkem je Apple, který se na osoby s různými postiženími soustředí se svými produkty už nějakou dobu, nicméně nyní se do této sféry začínají pouštět i další hráči.

S velice zajímavým produktem přišel technologický gigant Microsoft, který představil aplikaci Seeing AI. Jak již z názvu vyplývá, je založena na umělé inteligenci (AI) a také rozšířené realitě. Právě pomocí těchto prvků dokáže přenést téměř jakékoliv vizuální prvky do mluveného slova, což slabozraké či nevidomé osobě výrazně zjednoduší život.

hoodmaps

Přečtěte si takéTento projekt vám pomůže vyhnout se turistickým oblastem při cestování ve městechTento projekt vám pomůže vyhnout se turistickým oblastem při cestování ve městech

Mobilní aplikace, která je výsledkem výzkumného projektu zaměřeného na AI, rozezná namířením čočky fotoaparátu nejen psaný text v tištěných dokumentech, jenž nahlas přetlumočí, ale také složení jednotlivých potravin. Dotyčný tak ihned zjistí, o jakou potravinu se jedná.

Další vhodnou funkcionalitou je rozeznávání osob. Implementovaná technologie dokonce dokáže zjistit, zdali se osoba směje, jestli nosí brýle, nebo na kolik let vypadá. Nelze opomenout ani identifikaci okolního prostředí, tlumočení obsahu přímo z mobilního telefonu nebo chystanou funkci rozeznání hodnoty bankovek.

Seeing AI s moderním plochým designem a intuitivním ovládáním je dostupná zdarma pouze pro operační systém iOS. V budoucnu by se měla objevit i pro Android, nicméně na Windows Phone tento nadějný softwarový počin bohužel (bohudík?) nepřijde.

Rest In Peace, Windows Phone.

Foto: Reprofoto, YouTube

Diskuze (0)

Novinka

Anonym