Konkurent Tesly, Faraday Future, končí s výstavbou továrny za miliardu dolarů

ff91_valgorithmicwall_00002
0Zobrazit komentáře

Když se v lednu letošního roku na světlo světa poprvé vynořil koncept elektromobilu FF91 od automobilky Faraday Future, jenž spadá pod čínský LeEco, vyzdvihlo to zpět reputaci společnosti, které se za poslední rok zrovna dvakrát nedařilo. Prvně musela zastavit výstavbu nevadské továrny, protože byl problém s placením za stavební práce, které se vyšplhaly do desítek milionů dolarů, poté s několika žalobami a také personálním rozpadem.

Právě oficiálním představením produkčního vozu na lednové výstavě CES v Las Vegas se podařilo loňské problémy na čas odvrátit, jelikož automobilka získala desítky tisíc rezervací na vůz ve výši 5000 dolarů. Teď ale přišla pro firmu další rána – plány na výstavbu miliardové továrny, která měla pojmout 13 tisíc zaměstnanců, kompletně ruší.

sound

Přečtěte si takéSoundCloud propouští 40 procent zaměstnanců a zavírá kanceláře v San Franciscu a LondýněSoundCloud propouští 40 procent zaměstnanců a zavírá kanceláře v San Franciscu a Londýně

Od Nevady dostalo Faraday Future k výstavbě velké daňové úlevy, podobně jako v minulosti Tesla – společnost ovšem na výstavbu jednoduše nemá prostředky a bude se muset spokojit s mnohem menším projektem, který by alespoň nějakým způsobem mohl zvládnout produkci vozidel, jenž se mají na trhu objevit již v polovině příštího roku.

ground_breaking-03-01-e1460568712806

Původní koncept továrny za 1 miliardu dolarů

Problémy ovšem nejsou jen na straně Faraday Future, ale potažmo i u vlastníka, čínské technologické společnosti LeEco, která se snažila v průběhu let rozjet mnoho podobných projektů a většina z nich dopadla tak, že pouze ztrácí peníze a nikam nevede. Kdyby se LeEco nepodařilo získat další financování, pravděpodobně by došlo na mnohem razantnější opatření, informuje server TechCrunch.

Foto: Faraday Future

Diskuze (0)

Novinka

Anonym