Adobe ohlásilo, že do tří let přestane podporovat Flash

Filip HouskaFilip Houska

adobe_072517_1
0Zobrazit komentáře

Není snad nikdo, kdo by se nesetkal se situací, kdy jej webová stránka upozorňovala na povolení či instalaci nejnovější verze pluginu Flash Player. S postupem času přestala tento softwarový prvek od Adobe majorita moderních prohlížečů podporovat, technologické firmy byly vůči něm velice skeptičtí a bylo zřejmé, že jeho existence nebude mít dlouhého trvání. A nyní je to stoprocentně potvrzené.

Flash bude v provozu a plně podporován maximálně do roku 2020, poté již nebude aktualizován a distribuován. Na svém blogu to oficiálně oznámil samotný softwarový gigant Adobe Systems. Zároveň pobízí vývojáře, aby svůj existující Flash obsah převedli do jiných formátů.

supernova

Přečtěte si takéČeský startup Supernova umí převést design do funkční mobilní aplikaceČeský startup Supernova umí převést design do funkční mobilní aplikace

S tímto rozuzlením souhlasí nejen většina běžných uživatelů a tvůrců, ale také řada firem jako Microsoft, Apple, Google, Facebook nebo Mozilla, kteří budou tento plugin ve svých webových prohlížečích přestávat podporovat. Nutno dodat, že Chrome, Edge nebo Safari již Flash dávno vyškrtly.

Konec jedné éry

Flash se v internetových vodách objevoval již na přelomu tisíciletí a jak se doba vyvíjela, byl považován za zastaralý, zbytečný či dokonce nebezpečný prvek (kvůli možným útokům na jeho slabá místa a infikování počítače škodlivým virem). Štafetu tak postupně přebíral standard HTML5 (nebo WebGL či WebAssembly) a Flash byl odtlačován do ústraní, což za tři roky vyvrcholí jeho koncem. Ten však přinese mnoho výhod – například vyšší bezpečnost a lepší výdrž baterie u notebooků a mobilních zařízení.

Foto: Wikimedia Commons / Adobe Systems

Diskuze (0)

Novinka

Anonym