Co dělá Litva dobře v podpoře startupů?

Jakub DaxnerJakub Daxner

0Zobrazit komentáře

Jakub Daxner z české investiční skupiny Rockaway, kde se stará o vyhledávání nových start-upů a rozvoj těch, které už jsou v portfoliu startupové divize Rockaway Ventures, sepsal pro CzechCrunch článek popisující aktuální a velmi pozitivní stav technologické/startupové scény v Litvě.

Pobaltí je známé kvalitou IT. Můžeme ji vidět v místních produktech, i v úrovni a objemu služeb směřovaných do zahraničí ­– však odsud taky pochází firmy jako Skype nebo TransferWise. Ale pojďme se bavit o Litvě. Ta totiž (podle World Bank) drží několik evropských prvenství:  

  1. místo v rychlosti založení firmy, stačí vám 3 dny a startovní kapitál 2 500 Euro
  2.  místo ve vymahatelnosti práva
  3.  místo v pokrytí optickou technologií, internet patří mezi nejrychlejší v Evropě

 Tohle všechno jsem na vlastní oči viděl během LOGIN Startup Fair, jedné z největších startupových akcí v regionu střední a východní Evropy, kde jsem byl jako porotce. Bylo skvělé vidět, že jen kousek od nás je možné podnikat bez zbytečných komplikací.

Většina evropských měst dává začínajícím firmám možnost využít různé huby a co-workingy, snaží se budovat kvalitní infrastrukturu a motivující prostředí… Jenže v podání Vilniusu to získává úplně nový rozměr. Město totiž přetvořilo 9 000 m2 – někdejší areál šlechtických paláců a vojenskou nemocnici – a vznikl Vilnius Tech Park.

about-fun-1

Přečtěte si takéPetr Vodák z About Fun: naše poslední hra za tři měsíce vynesla desítky milionů KčPetr Vodák z About Fun: naše poslední hra za tři měsíce vynesla desítky milionů Kč

Kromě startupů tam vedle sebe sedí investiční fondy i státní organizace zaměřené na podporu inovativních firem. A tihle všichni do sebe každé ráno naráží v ranní frontě na flat white. Umíte si něco podobného představit v prostředí Prahy nebo Bratislavy?

Velká lokální podpora se odrážela i na LOGIN Startup Battle. Z 29 startupů, všech na vysoké úrovni, se do TOP 3 nakonec probojoval projekt Veleza, marketingový výzkum pro kosmetické giganty, LitEra, marketplace pro začínající spisovatele a řešení pro callcentra e-commerce platforem TellQ. V rámci expa samozřejmě nechyběly ani dnes tak populární drony, VR a AR headsety, no a taky BBQ.

Litva ukazuje zdravý směr, kterým by se mohly inspirovat leckteré Evropské země. Stát nikomu nestojí v cestě, infrastruktura patří mezi nejlepší a v důsledku toho se internetovému podnikání daří. Dokazuje to velmi dobrá kvalita místních startupů, i success stories z poslední doby – třeba Pixelmator nebo Vinted. Ve startupovém byznysu, kde z principu všechno bolí, je každá podobná podpora nedocenitelná. A v Litvě očividně ví, jak na to.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym