Apple představil nadupaný 18jádrový iMac Pro, 10,5palcový iPad a zcela nový produkt

Filip HouskaFilip Houska

imacpro
0Zobrazit komentáře

Včerejší vývojářská konference Applu, WWDC (World Wide Developer Conference), přinesla skutečně velké množství softwarových a hardwarových změn, nicméně ta nejzajímavější spadá do segmentu stolních počítačů.

Cupertinský gigant konečně představil novou verzi all-in-one počítače iMac s přídavkem Pro, který se s klidným svědomím může charakterizovat jako superpočítač s masivním výkonem na všech frontách. Zaměřuje se především na profesionální uživatele, jež mají ambice pracovat s vizuálním obsahem o vysokém rozlišením, hrami nebo virtuální realitou.

elon musk

Přečtěte si takéElon Musk po půlroce nadobro odchází z poradenského týmu Donalda TrumpaElon Musk po půlroce nadobro odchází z poradenského týmu Donalda Trumpa

Vše se pochopitelně odvíjí od vnitřností, kterými iMac Pro disponuje. Začíná to na osmijádrovém procesoru Xeon s možným rozšířením až na 18 jader, kterému sekunduje 128 GB RAM. Nezaostává ani grafika, o kterou se nyní stará moderní karta AMD Radeon Vega s až 16 GB VRAM. Za zmínku stojí i displej o rozlišení 5K nebo SSD úložiště o potenciální velikosti 4 TB.

V provedení vypadá iMac Pro téměř shodně se svými sourozenci. Zásadní rozdíl je v barvě, která je nyní tmavě šedá, a to včetně dodávaného příslušenství (klávesnice, myš), případně Magic Trackpadu.

new_2017_imac_three_monitors_dark_grey

iMac Pro rozhodně není pro každého, čemuž odpovídají nejen technické parametry, které běžný uživatel nepotřebuje, ale také související cena. Ta začíná na 5 tisících dolarech (přibližně 125 tisíc korun bez DPH) a končí někde na dvojnásobku – zájemcům se naskytne k zakoupení v prosinci letošního roku.

Aktualizace Maců a nový iPad

Co se týče hardware, Apple se soustředil i na obměnu aktuální řady MacBooků a standardních iMaců, která obdržela lepší technické specifikace a také, v určitých případech, nižší cenovky.

Své místo si v záplavě novinek získal také nový model iPadu, konkrétně iPad Pro s 10,5palcovou úhlopříčkou. I když je vzhledově stejný jako ostatní modely (vyjma menšího roztažení displeje ke krajům), tak se uvnitř poměrně liší. Je vybaven 6jádrovým procesorem A10X s 12jádrovým GPU a může disponovat až 512GB úložištěm. Displej je opět opatřen technologií True Tone, která je nyní až o 50 procent jasnější než u předchozích modelů, a podporuje také Apple Pencil.

HomePod: reproduktor pro domácnost

Takzvanou „one last thing…“, o které se v médiích hodně spekulovalo, věnoval Apple produktu, jenž pro Apple definuje nový segment. Jedná se o reproduktor pro domácnost (podobně jako Google Home nebo Amazon Echo) HomePod, který má sloužit primárně pro přehrávání hudby skrze Apple Music. Disponuje sedmi zabudovanými reproduktory, subwooferem a celkově je poháněn čipem A8. Součástí je i podpora hlasové asistentky Siri, ke které lze promlouvat díky vestavěnému mikrofonu.

Příliv větších i menších novinek v rámci softwaru

Vedle hardwaru přišly změny i v operačních systémechi. Systém macOS Sierra pro Macy byl povýšen na macOS High Sierra s rychlejším souborovým systémem APFS a vylepšeními v rámci Fotek, Safari či Mailu, watchOS 4 pro Apple Watch získal nové ciferníky, důraznější podporu hlasové asistentky Siri a na tvOS si bude nově možné pustit streamovací službu od Amazonu.

Ta nejzásadnější aktualizace v rámci operačních systémů však nastala u mobilního iOS. Nová generace s dodatkem 11 prošla nejen lehčí změnou designu v uživatelském prostředí, ale také například posunula službu iMessage na iCloud, vylepšila Apple Pay (zatím bohužel nerelevantní v ČR) a zcela změnila vzhled obchodu App Store, který se nyní velice podobá rozhraní v Apple Music.

Detailnější informace o včerejším panelu, respektive nových produktech, je možné získat na oficiálních stránkách Applu.

Foto: Apple Newsroom

Diskuze (0)

Novinka

Anonym