Amazon začíná nasazovat roboty do řetězce Whole Foods Market, který koupil za 13,7 miliard

bezos-final-0404

Jeff Bezos, zakladatel a výkonný ředitel společnosti Amazon

0Zobrazit komentáře

Zanedlouho to bude již 40 let od otevření prvního obchodu Whole Foods Market, který vznikl v Austinu v Texasu na počátku 80. let a který se zaměřuje převážně na bio a prémiové potraviny. Dnes má Whole Foods již přes 460 obchodů po celých Spojených státech a také ve Velké Británii – a přesně toho si všiml Amazon, který řetězec nedávno koupil za 13,7 miliardy dolarů.

Pro některé to byl trochu nečekaný krok, ale je nutno si uvědomit, že Amazon experimentoval s potravinami, jejich logistikou a prodejem již delší dobu. Ostatně vše si vyzkoušel u svého samoobslužného obchodu Amazon Go, který fungoval zcela bez prodavačů nebo pokladen. Stačilo jen vybrat zboží, naskenovat a při odchodu automaticky zaplatit.

paypalipad

Přečtěte si takéPayPal spouští zrychlené převody, díky kterým si pošlete peníze na bankovní účet do několika minutPayPal spouští zrychlené převody, díky kterým si pošlete peníze na bankovní účet do několika minut

Na něco podobného se nyní evidentně chystá i s Whole Foods, v jehož pobočkách postupně Amazon nasazuje roboty s cílem ušetřit náklady za lidské pracovníky. Momentálně budou roboti fungovat pouze ve skladech při vyskladňování a doplňování zboží, později se možná Amazon pustí i do částečné automatizace pokladních, informuje server Bloomberg.

wholefoods

Pro Whole Foods by to celkově mohlo znamenat nárůst příjmů a potažmo lepší možnosti v boji proti konkurenci, která mnohdy, jako například v případě amerického Walmartu, cílí především na cenu a na trochu jinou sortu zákazníků. Mezi největší a mírně levnější konkurencí pro Whole Foods je momentálně především řetězec Trader Joe’s.

S náhradou zaměstnanců opatrně

Amazon samozřejmě nemá v plánu nijak výrazně snižovat stavy – Whole Foods má momentálně přes 351 tisíc zaměstnanců a Jeff Bezos, zakladatel Amazonu, se přiblíbil, že v nejbližší době toto číslo navýší o dalších 100 tisíc. Automatizace se momentálně týká především 11 distibučních center a postupně i skladovacích prostor všech podoček. Ty pozice, které by měly zásadně ohrozit lidskou práci roboty, budou vyměněny za pozice jiné.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym