Na letech z Evropy do USA by mohl začít platit zákaz větší elektroniky na palubě

Filip HouskaFilip Houska

11
0Zobrazit komentáře

Nařízení, které na palubě letadla zakazuje převoz jakékoliv elektroniky objemnější než běžný smartphone. S tím přišly v březnu Spojené státy Americké, které chtějí tímto zákazem reagovat na rostoucí obavy z terorismu. Pro cestující z osmi zemí Blízkého východu a severní Afriky to znamenalo, že si do letadla směr USA nemohou vzít jak notebook, tak například ani tablet nebo fotoaparát. A vše nasvědčuje tomu, že to nebude záležitostí jen muslimských zemí.

USA totiž spolu s Evropskou unií zvažují, že by tento zákaz uvalily i na přímé lety z Evropy. To by zasáhlo mnohoznačně více lidí, než tomu bylo doposud, kdy tento zákaz ovlivňuje v průměru 50 letů za den. Nicméně zatím není nic jisté a rozhodnout by o tom měli úředníci z obou stran během příštího týdne na setkání v Bruselu.

elon_insta

Přečtěte si takéElon Musk začíná razit svůj první tunel v Los AngelesElon Musk začíná razit svůj první tunel v Los Angeles

Pokud by takové nařízení vzešlo v platnost i pro Evropu, tak by to znamenalo naprosto stejný scénář: cestující by s sebou na palubu letadla mohli vzít jen elektroniku v maximální velikosti telefonu. Větší zařízení by musela být odbavena a umístěna do zavazadlového prostoru, kde člověk pochopitelně během letu nemá přístup.

Zajímavá situace by mohla nastat v případě nízkonákladových letů, kde mnozí pasažéři svá zavazadla vůbec neodbavují a berou si je rovnou do letadla (za podmínky splnění příslušných velikostních a hmotnostních kritérií). To by s tímto zákazem končilo a dotyční by byli nuceni svou elektroniku poslat do zavazadlového prostoru. Podobně by na tom mohli být i lidé v dálkových letech, kteří by neměli možnost v letadle například pracovat.

Potenciální nebezpečí by hrozilo i tak

Mnozí experti se domnívají, že i když by byla zavadla umístěna do nákladového prostoru, tak by i tak mohlo dojít k neštěstí. Je totiž jedno, zdali by bomba umístěna ve vnitřku elektroniky (jedna z hlavních obav, proč USA s tímto nařízením vyrukovaly), nebo v prostoru příručních zavazadel – následky by to mělo obdobné. Jistým paradoxem jsou i chytré telefony, které na palubu letadla mohou. I ty by totiž mohly potenciálním teroristům posloužit jako zbraň.

Foto: Flickr [1], [2]

Diskuze (0)

Novinka

Anonym