Mentee: česká aplikace, která chce ve stylu Tinderu sdílet dovednosti mezi lidmi

Jiří SvobodaJiří Svoboda

Jakub Zajíček a Zdeněk Loziáš

0Zobrazit komentáře

V době, kdy už jsou návody na téměř jakoukoliv činnost dostupné online, se z učení nových dovedností snadno vytrácí sociální aspekt. Ani internetové návody ale nejsou dokonalé a tak se dva absolventi Univerzity Tomáše Bati rozhodli vytvořit aplikaci ve stylu Tinderu propojující lidi s dovednostmi, kteří je mohou předat dalším, a zároveň se nějaké nové naučit. Jmenuje se Mentee a aktuálně je v posledních fázích vývoje.

Princip, na kterém celá platforma stojí, je v zásadě jednoduchý. Uživatel si vytvoří profil, na kterém si zadá několik věcí, co může ostatní naučit a několik věcí co by se zároveň chtěl naučit on sám. Je přitom zcela jedno, zda jde o jazyky, úpravy fotografií ve Photoshopu nebo třeba hru na kytaru. Následně algoritmus v síti nadšenců vyfiltruje ty, co si zadali podobné či stejné dovednosti a spojí je. Pak už je jen na vzájemné domluvě, jak se dvojice bude vzájemně učit.

kreativnislovnik_x1

Přečtěte si takéOlomoučtí učitelé vytvořili dětský vizuální slovník pro výuku cizího jazyka od raného věkuOlomoučtí učitelé vytvořili dětský vizuální slovník pro výuku cizího jazyka od raného věku

Projekt, který odstartoval v září 2016, mají na svědomí Jakub Zajíček a Zdeněk Loziáš. Vznik celého nápadu popsali pro CzechCrunch takto:

„Jako obvykle jsme jeli pravidelnou trasu z Břeclavi do Zlína a jen tak z hecu jsme si řekli, že než dojedeme do naší destinace, vymyslíme další podnikatelský záměr. Než jsme projeli kolem Hodonína, Zdeněk položil zásadní otázku: „Můžou lidi mezi sebou nějak vyměňovat dovednosti?“ Od té chvíle na nápadu pracujeme dnem i nocí.“

V první fázi však přišla na řadu facebooková skupina, SKILL SHARING, která má k dnešnímu dni 2159 členů a kde lidé začali nabízet své dovednosti manuálně. Za pomoci partnerů vznikla i její odnož pro obyvatele Velké Británie, nejedná se však rozhodně o jedinou zemi, kam by Mentee chtělo expandovat. Zakladatelé totiž mají podle vlastních slov obrovské plány a chtějí během několika příštích let rozšířit svoji aplikaci po celém světě.

mentee (1)

Testování jako priorita č.1

Za Mentee aktuálně nestojí žádný investor a z úspor podnikatelů tak na svůj vývoj doposud spolykala nižší stovky tisíc korun. I proto se Zajíček a Loziáš chystají v budoucnu aplikaci monetizovat – pohrávají si prý s myšlenkou prémiových účtů, jiné plánované způsoby zatím nechtějí prozradit.

Největší důraz však pro tuto chvíli chtějí klást na důkladné dokončení vývoje a simultální testování. I proto hledají beta testery pro iOS (registrace zde), verzi pro Android se chystají spustit během několika měsíců.

mentee

Diskuze (0)

Novinka

Anonym