Elon Musk začíná razit svůj první tunel v Los Angeles

Jiří SvobodaJiří Svoboda

elon_insta
0Zobrazit komentáře

Elon Musk, který na veřejnost v poslední době pouští jednu novinku za druhou, sdílel dnes prostřednictvím několika postů na Instagramu postup v jedné z jeho nově založených firem – The Boring Company, která se chce zaměřit na rychlejší a efektivnější budování tunelů. Právě nyní totiž na pozemku SpaceX začíná ražba prvního z nich, který by v konečné vizi měl procházet velkou částí Los Angeles.

Musk na několika fotkách a videích zdokumentoval, že součástí celého těžebního zařízení, které nazval Godot, byly spuštěny do vstupního otvoru u parkoviště v ústředí SpaceX a že nyní započne prvotní ražba třicetimetrového tunelu. Pochlubil se také krátkým videem pomalu se otáčejícího razícího štítu k němuž připsal, že by ho chtěl udělat minimálně 10x rychlejším.

modelx

Přečtěte si takéTesla zdvojnásobila své tržby za první čtvrtletí a oznámila produkci nového Modelu YTesla zdvojnásobila své tržby za první čtvrtletí a oznámila produkci nového Modelu Y

Rychlejší než šnek Gary

To ostatně koresponduje s jeho původními záměry. Již dříve totiž řekl, že jeho cílem je zrychlit stavbu tunelů až tisíckrát, přesněji řečeno k tomu používá paralelu šneka jménem Gary. Ve svém nedávnem výstupu na konferenci TED uvedl, že Gary je v současnosti schopný lézt až 14x rychleji než razící soustava a že jeho cílem je tohoto tvora vyrovnat. Neztrácí však svou humornost a odkazuje s ním na stejnojmenného šneka ze seriálu Spongebob, kterému také, jak jinak, koupil příbytek ve tvaru ananasu.

https://www.instagram.com/p/BT_iL-aBCzj/

U jednoho z postů taky zmínil svůj plán na celkovou délku tunelu. Ten by měl v konečné fázi vést v Los Angeles z letiště LAX, přes Culver City, Santa Monicu, Westwood až po Sherman Oaks. Na to však bude v první řadě potřeba povolení od města.

Simultálně s ražbou ale také probíhá vývoj samotné elektrické platformy, na kterých se auta budou v tunelech pohybovat a kterou Musk představil na konci dubna v koncepčním videu. Nyní ukázal i první záběry z reálného testu, při kterém se platforma pohybuje rychlostí 200 km/h. Pokud by se taková myšlenka uvedla do reality, výše zmíněná trasa z LAX do Westwoodu by namísto obvyklé tři čtvrtě hodiny zabrala pouze pět minut.

https://www.instagram.com/p/BT_itC8h0Cx/?taken-by=elonmusk

https://www.instagram.com/p/BT_huw7hlv_/?taken-by=elonmusk

https://www.instagram.com/p/BT_hTnMBFcA/?taken-by=elonmusk

Foto: Elon Musk / Instagram

Diskuze (0)

Novinka

Anonym