Chytrý náramek Fitbit pomohl odhalit pachatele vraždy

Jiří SvobodaJiří Svoboda

fitbit
0Zobrazit komentáře

K zajímavému závěru dospělo vyšetřování vraždy v americkém státě Connecticut. Její pachatel, který byl manžel oběti a tudíž ne hlavní podezřelý, byl totiž usvědčen na základě dat z náramku Fitbit, který vlastnila jeho manželka, a dalších digtálních stop, které po sobě oba aktéři zanechali.

Řečeno popořádku, jednoho prosincového rána roku 2015 byla u sebe doma zastřelena Connie Dabate. Její manžel, Richard, tvrdil že odešel do práce zhruba v 8:30, kolem deváté se však obrátil a vracel se domů kvůli spuštěnému alarmu v domě. Doma prý už byla Connie, co se vrátila z lekce jógy, kromě jí ale i neznámý maskovaný muž. Ten pak prý měl oba manžele chytit a Connie zastřelit. Richardovi se však prý povedlo utéct a zavolat policii.

unroll

Přečtěte si takéSlužba na rychlé odhlašování z newsletterů Unroll.me prodává data o svých uživatelíchSlužba na rychlé odhlašování z newsletterů Unroll.me prodává data o svých uživatelích

Do této chvíle na případu nebylo nic divného, ale  kromě toho, že Richard už v době vraždy měl těhotnou přítelkyni a chystal se manželství ukončit, vyšetřovatelé brzo zjistili, že jeho výpověď nesedí. V první řadě policejní psi nenašli na místě činu stopy po nikom jiném než Connie a Richardovi, dále pak zmiňovaný alarm byl podle záznamů spuštěn až hodinu po čase, který uvedl Richard.

Connie a Richard Dabate

Nejzásadnější obrat však přinesla data z fitness náramku Fitbit, který Connie nosila. Ta ukazovala, že se pohybovala okolo jejího domu ještě hodinu poté (10:05), co manžel tvrdil, že byla zabita. Co víc, přibližně ve stejné době ještě z domácí IP adresy uveřejnila dvě videa na Facebook a chatovala si se svou kamarádkou. Vražda samotná se pak musela stát mezi 10:05 – 10:20, kdy Richard zavolal na 911. Trvalo to sice více než rok, vyšetřování ale ukázalo, že pachatelem není nikdo jiný než právě manžel Connie.

Fitbit usvědčoval už v minulosti

Není to však poprvé, co se stala data s náramku Fitbit usvědčujícím důkazem v případu nějakého trestného činu. Například v červnu 2015 byl podobným způsobem rozklíčován případ ženy, která tvrdila že byla znásilněna. Podle její výpovědi spala a zhruba v půlnoci ji měl napadnout maskovaný třicátník, ona se bránila a tak zničila zařízení bytu svého šéfa, kde ten den přespávala. Podezření by tedy logicky mělo padnout právě na něj, kdyby však údajně napadaná žena neměla na sobě Fitbit. Ten ukázal, že ve skutečnosti byla vzhůru a v čase údajného napadení chodila po bytě. Případ tak pro ženu skončil obžalobou za falešné vymáhání práva, falešný poplach a manipulaci s důkazy.

1

Fitbit Flex

Foto: Fitbit, Facebook

Diskuze (0)

Novinka

Anonym