Apple má k dispozici 250 miliard dolarů v hotovosti. Spekuluje se o nákupu Tesly či Netflixu

tim_cook_billionth_iphone

Apple již prodal přes 1,2 miliard iPhonů

0Zobrazit komentáře

Jedna z největších technologických firem světa, Apple, je známa pro svoje efektivní hospodaření s penězi, respektive hotovostí, kterou již mnoho let pečlivě střádá a postupně zhodnocuje. Během zítřka by měl oficiálně Apple uzavřít další čtvrtletí a s tím ohlásit, že se jeho finanční rezervy posunuly nad hranici 250 miliard dolarů, tedy více než 6,15 bilionů korun.

Takto vysoká částka by pokryla pětkrát celý český státní dluh. Jedním z důvodů, proč Apple nevyužívá svých financí častěji, je i fakt, že většina peněz je mimo USA, konkrétně v několika daňových rájích. Prezident USA, Donald Trump, tak navrhuje, že by podobným byznysům umožnil jednorázové převedení finančních prostředků do své země, bez nutnosti zdanění.

aeromobil2

Přečtěte si takéBratislavský startup AeroMobil představí již za týden zcela nový model létajícího vozidlaBratislavský startup AeroMobil představí již za týden zcela nový model létajícího vozidla

To by pro Apple mohlo znamenat další strategické investice, mezi kterými se spekuluje o akvizici streamingové služby Netflix, jenž nedávno překročila 100 milionů uživatelů, a která je ohodnocena na 65 miliard dolarů. Nebo o Tesle, králi mezi elektromobily, vedené vizionářem Elonem Muskem, s aktuální hodnotou kolem 51 miliard dolarů.

applepark_2

Steve Jobs Theater, Apple Park

Obě firmy by pro Apple dávaly smysl a mohly raketově urychlit snahy o ovládnutí trhu s mediálním obsahem a vývojem vlastních automobilů či systémů pro ně, na čemž společnost podle všeho pracuje. Ani jedna ze stran ovšem spekulace nepotvrdila, jak informuje server Wall Street Journal.

První větší akvizice

Prozatím největší investice Applu do akvizice jiné společnosti, se odehrála v případě výrobce sluchátek Beats od rappera a producenta Dr. Dre, za kterou cupertinský gigant zaplatil bezmála 3 miliardy dolarů a postupně plně integroval s celou řadou svých produktů, včetně rozšíření služby na streaming hudby, Apple Music, do které přesunul uživatele vlastní služby Beats Music.

applestore2

V prosinci firma „uzavřela účty“ na hranici 246 miliard dolarů, a poslední 3 měsíce loňského roku rostla tempem 3,6 milionů dolarů za hodinu. Jaké budou přesně další plány neví pravděpodobně nikdo mimo aktuálního CEO, Tima Cooka, který na svém postu nahradil Steva Jobse.

Foto: Apple

Diskuze (0)

Novinka

Anonym