Brněnský JIC investoval do brněnského nanotechnologického startupu NenoVision

Michal PtáčekMichal Ptáček

litescope-3

Foto: NenoVision

LiteScope od NenoVision

0Zobrazit komentáře

Brněnský technologický startup NenoVision, který umožňuje prostřednictvím svého zařízení LiteScope propojovat zobrazení ze dvou typů mikroskopů a tím zpřesnit a zároveň urychlit práci se vzorky, získává do svých řad cenného partnera. V začínající firmě, která původně vznikla z výzkumu na brněnském CEITEC VUT, totiž získává dvě procenta Jihomoravské inovační centrum (JIC), díky čemuž by měli být v NenoVision schopni vyrobit několik ukázkových zařízení a umístit je k referenčním zákazníkům.

111

Přečtěte si takéCo chybí sdílené ekonomice? Sdílet dataCo chybí sdílené ekonomice? Sdílet data

LiteScope, jehož pořízení vyjde na jednotky milionů Kč, konkrétně zvládá propojovat dvourozměrný obraz z elektonového mikroskopu a trojrozměrný obraz z mikroskopu atomárních sil, kdy právě možnost vidět hloubku i členitost miniaturních vzorků je jednou z klíčových věcí pro výzkum solárních článků nebo mikročipů.

„V České republice se příliš nedaří komercionalizovat výsledky výzkumu a zároveň motivovat a udržet u nás kvalitní vědce. Univerzitních spin-offů vzniká málo a soukromí investoři se do nich zdráhají investovat. NenoVision je přitom příkladem toho, že to jde. Zakladatelé skvěle propojují akademické know-how a podnikatelského ducha na velmi slušné úrovni,“ vysvětluje rozhodnutí investovat ředitel JIC Jiří Hudeček. NenoVision na JIC prošel programem pro začínající podnikatele JIC ENTER a brzy po té se stal vůbec prvním spin-offem CEITEC VUT.

Hlavními trhy na které by měl pak startup NenoVision se svým novým zařízením cílit, je polovodičový, automobilový a strojírenský průmysl. Ostatně prvním pracovištěm, které LiteScope zakoupilo, je Fyzikální ústav Akademie věd ČR

litescope-4

Zakladatelé Zdeněk Nováček a Jan Neuman

Cílem tvůrců pak je prodávat desítky zařízení ročně…

„Cílíme na to stát se klíčovým hráčem v oblasti vývoje a výroby vědeckých měřících přístrojů. Chceme působit jako most mezi akademickou půdou a businessem tím, že bude komercializovat další výsledky výzkumu akademické sféry,“ plánuje ředitel společnosti NenoVision Jan Neuman, který má za sebou podobně jako jeho kolegové výzkumnickou zkušenost z CEITEC VUT a zároveň také řídí další firmu Optik Instruments.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym