Americký startup prodává obratné roboty, kteří přelezou plot nebo otevřou dveře

Michal PtáčekMichal Ptáček

g

Model Minitaur

0Zobrazit komentáře

Robotických startupů, které se zaměřují na výrobu vlastních robotů nebo dronů, je v poslední době doslova jako hub po dešti. Jedním z nejvýraznějších hráčů v tomto směru je pak určitě Googlem, respektive společností Alphabet vlastněný startup Boston Dynamics, jenž například vyvíjí až hororově vypadající robotické psy, které využívá už i americká armáda.

zamec

Přečtěte si takéMiliardář Michal Zámec a jeho e-shop s parfémy Notino vstupuje do Německa nákupem sítě parfumeriíMiliardář Michal Zámec a jeho e-shop s parfémy Notino vstupuje do Německa nákupem sítě parfumerií

Obzvlášť na americkém trhu je ale i spousta dalších firem, které se tento vzkvétající a do budoucna jistě i finančně velmi lukrativní trh snaží inovovat, přičemž jednou z nich je také partička z Ghost Robotics. Ta se ale narozdíl od Boston Dynamics nesoustředí na vývoj těžkopádných strojů, ale naopak na výrobu ultralehkých a obratných pozemních robotů, které by měly najít využití především u policie, hasičů a dalších veřejných služeb města.

Roboti Ghost Robotics pak mají konkrétně 4 „chodidla“, díky kterým zvládají například podlézání automobilů, chození po schodech, skákání přes překážky až do výšky 0.45 metru, otevírání dveří, pohyb po ledě nebo lezení na plot a v případě převrácení na záda se během chvilky dokážou obratně přetočit zpět na všechny čtyři. To vše při výdrži na baterii pohybující se okolo 7 hodin v případě, že robot stojí a 20 minut v případě, že se robot pohybuje plnou rychlostí.

Zajímavostí je, že narozdíl od konkurence se nejedná o prototypy, ale produkty, které jsou už v tuto chvíli určeny k reálnému prodeji za částku okolo 11 500 dolarů (model Minitaur). Ostatně jedním ze zákazníků je právě i zmíněný Google.

Ghost Robotics nedávno také zveřejnili nové video, které ukazuje schopnosti jejich produktů v praxi…

robot

Model Minitaur

foto: Ghost Robotics

Diskuze (0)

Novinka

Anonym