Adidas bude masově vyrábět boty v 3D tiskárnách

Jiří SvobodaJiří Svoboda

adidas_main
0Zobrazit komentáře

Výrobci textilu i obuvi už nějakou dobu koketují s myšlenkou vyrábět aktuální módní výstřelky pomocí technologie 3D tisku, ale vždy se doposud jednalo o experimenty nebo výrobu limitovaných edicí. Adidas se však v tomto ohledu rozhodl udělat významný krok kupředu a představil první sneakery vyrobené touto metodou, které půjdou do masové produkce.

Jmenují se Futurecraft 4D a svůj díl práce na něm má především startup Carbon 3D, výrobce 3D tiskáren, které bude Adidas využívat. Ten totiž používá vlastní technologii zvanou „Digital Light Synthesis“, která dovolí tisknout až 100x rychleji než než běžná 3D tiskárna. Jakýkoliv objekt, včetně podrážky Futurecraftu, tak může být hotový v horizontu minut, nikoliv hodin. Podle Adidasu tak výsledný produkt nebude jen robustnější a ohebnější, ale taktéž mnohem rychleji hotový.

tagdat

Přečtěte si také17letá studentka získala 280 tisíc dolarů na aplikaci, která konkuruje Yelpu a jeho hodnocením17letá studentka získala 280 tisíc dolarů na aplikaci, která konkuruje Yelpu a jeho hodnocením

Cena Futurecraft 4D nebyla oznámena, nicméně loni v prosinci představená limitovaná edice sneakerů  3D Runner, která byla taktéž vyráběna v 3D tiskárnách, se pyšnila cenovkou 333 dolarů. Jen o měsíc dříve uvedl Adidas  na trh jiný pozoruhodný kousek – boty vyrobené z mořského odpadu.

Adidas počítá s pomalejším rozjezdem svého nového počinu a letos chce distribuovat 5000 párů, avšak už na konci roku 2018 bych se toto číslo mělo vyšplhat na dvacetinásobek.

adidas3
adidas2

 

Diskuze (0)

Novinka

Anonym