Zakladatel Amazonu Jeff Bezos chce dovážet balíčky na Měsíc

Jiří SvobodaJiří Svoboda

Jeff_Bezos_Pad
0Zobrazit komentáře

Jeff Bezos, devatenáctý nejbohatší muž planety a zakladatel Amazonu už toho v životě dokázal mnoho. Z e-shopu vybudoval nadnárodní koncern s množstvím navazujících služeb, koupil deník Washington Post, který dostal do černých čísel a nyní se chystá na jiný, doslova nadpozemský úkol. Tím není nic menšího, než dovážet balíčky na Měsíc přes svoji společnost Blue Origin.

O této značce nebylo až doposud příliš slyšet. V roce 2011 do ní Bezos vložil 200 milionů dolarů, díky čemuž mohla být zkonstruována opakovatelně využitelná raketa New Shepard. Ta se k nebi poprvé vznesla v dubnu 2015, přičemž při zatím posledním pátem pokusu v říjnu 2016 se krom vertikálního přistání boosteru podařilo i odpojení modulu za letu (video níže).

spacex

Přečtěte si takéSpaceX poletí příští rok k Měsíci a dopraví tam dva lidi, kteří si už cestu zaplatiliSpaceX poletí příští rok k Měsíci a dopraví tam dva lidi, kteří si už cestu zaplatili

Ačkoliv se to zatím nemůže rovnat s úspěchy konkurenčního SpaceX miliardáře Elona Muska, které už vynáší satelity na oběžnou dráhu a náklady na ISS, Bezose to zřejmě netrápí a v jeho zprávě publikované na Washington Post vznáší vizi, která počítá s Blue Origin jakožto dodavatelem zásilek pro budoucí měsíční kolonizátory.

Není pochyb, že pokud by lidské kolonie na Měsíci skutečně byly, takováto služba by byla potřeba. Jenže samozřejmě nejsou a s tím spojené technologie, hlavně pak raketu Blue Moon, která by měla unést až 4,5 tuny nákladu, má Bezos zatím jen na papíře. To však nemusí být problém, vše je ostatně ve stádiu vize, a jak by se možná mohlo zdát, ani Měsíc, i když dobytý, nezůstává v dnešní době mimo hledáčky vesmírných organizací i nadšenců.

launch

Měsíc je ještě pořád zajímavý

Například NASA  v půlce února oznámila, že chce už v září 2018 vypustit svůj Space Launch System, masivní raketu, která by měla jednou donést lidstvo na Mars. Její modul Orion má v tento termín podniknout zkušební let okolo Měsíce. Vody rozvířil za začátku týdne i Elon Musk, který představil svůj plán poslat okolo Měsíce dva vesmírné turisty, kteří už si cestu zaplatili. Magazín The Verge píše, že Bezosova vize přichází v době „znovuobnovenému entuziasmu k Měsíci“ a že byla navrhnuta přímo prezidentu Donaldu Trumpovi. Dále doplňuje, že právě Měsíc byl během administrativy Baracka Obamy silně přehlížen ve prospěch Marsu.

landing

Diskuze (0)

Novinka

Anonym