Uber po havárii v ostrém provozu dočasně končí s provozem samořiditelných aut v USA

Jiří SvobodaJiří Svoboda

ubersf

Autonomní vozidlo testované Uberem

0Zobrazit komentáře

Alternativní taxi služby si uvědomují, že v budoucnu dost možná jejich existence bude záviset jen na autonomních vozidlech a tak je usilovně testují a snaží se o co nejdřívější zahájení jejich ostrého provozu. To se však nevyplatilo Uberu, jehož vůz se v Arizoně zapletl do hromadné dopravní nehody.

Informaci poprvé přinesl server Fresco News, který na Twitteru uveřejnil obrázky na bok převráceného autonomního Volva. Pozice i poškození obou zainteresovaných vozidel naznačují, že muselo jít o poměrně tvrdý střet. Místem nehody mělo být stošedesátitisícové město Tempe.

unplugged2

Přečtěte si takéKalifornská firma provádí jako jedna z prvních sportovní tuning elektromobilů TeslaKalifornská firma provádí jako jedna z prvních sportovní tuning elektromobilů Tesla

Uber rychle zareagoval a testování autonomních vozů přerušil, dokud nebude celá záležitost prošetřena. Učinil tak i přesto, že jeho vozidlo nebylo viníkem nehody a nikdo při ní nebyl zraněn. Mluvčí Uberu později potvrdil, že za volantem byl řidič, není však jasné, jestli v době srážky kontroloval vozidlo on.

Snímek obrazovky 2017-03-27 v 11.15.14

K pozastavení testování došlo i na druhém působišti, v Pittsburgu. Tam autonomní vozidla jezdí od léta minulého roku, do samotné Arizony se přesunula flotila ze San Francisca poté, co nebylo kalifornskými úřady povoleno jejich další používání.

Jen jeden z mnoha problémů

Pro firmu pod vedením CEO Travise Kalanicka tak jde o další z řady velkých problémů, které se za poslední měsíce objevily. Samotná autonomní technologie čelí kontroverzím ve sporu s Googlem, který Uber obviňuje z krádeže senzorů LIDAR. Jedná také o skandály zcela jiného rázu, jako úmyslné používání programu Greyball na rozpoznávání úředníků kontrolujících řidiče, nebo příběh bývalé zaměstnankyně Uberu, která zažila na pracovišti sexuální obtěžování.

travis kalanick

Travis Kalanick, CEO Uberu

Edit 28.3.2017 9:09: Během včerejšího dne podle agentury Reuters byl provoz autonomních vozidel odpauzován.

Foto: Uber, TechCrunch / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym