Elon Musk založil novou firmu, která chce propojit lidský mozek s umělou inteligencí

Jiří SvobodaJiří Svoboda

Šéf Tesly Elon Musk

0Zobrazit komentáře

Technologická mašina jménem Elon Musk ne a ne zpomalit. Tento vizionář už toho za 45 let života vytvořil více než celé generace, přesto si ve svém napěchovaném kalendáři našel čas na spuštění další firmy. Po již proslulé automobilce Tesla, vesmírném startupu SpaceX a začínajících značkách OpenAI nebo The Boring Company, nyní vzniká Neuralink. Musk chce v rámci této firmy implementovat mikropočítače do mozku lidí a umožnit jim tak udržet krok s umělou inteligencí.

Zprávu poprvé přinesl Wall Street Journal s odvoláním na zdroje blízké této záležitosti. Neuralink se bude angažovat v oblasti technologie, kterou Musk nazývá „neural lace“. V podstatě by tak mělo jít o elektronické mozkové implantáty, které by jednoho dne mohly stahovat a nahrávat myšlenky a umožnit tak lidstvu komunikovat s počítači bez klávesnice nebo myši.

Liftago_Sexy

Přečtěte si takéPřepravním službám se v Česku daří. Liftago, Uber i Taxify vyrostly za rok o stovky procentPřepravním službám se v Česku daří. Liftago, Uber i Taxify vyrostly za rok o stovky procent

WSJ dále tvrdí, že Musk se bude pomocí své technologie soustředit spíše na sledování symptomů některých mozkových chorob, jako například epilepsie či chronických depresí, a odvolává se na to, že Neuralink Corporation je v Kalifornii registrována jako medicínská firma. Zároveň není překvapením, že se Musk chystá tento projekt primárně financovat z vlastních zdrojů a kapitálem svých jiných firem, ve hře však je i varianta s investicí od Founders Fund, platformy Petera Thiela.

Musk samotný se ke věci nevyjádřil, technologii neural lace však zmínil minulý rok na květnové Code Conference. Už v srpnu také tweetnul, že v této oblasti dělá pokrok, v lednu pak prozradil blížící se oznámení. Jak napsal The Verge, minulý měsíc na summitu World Government v Dubaji také řekl, že budeme svědky stále většího sbližování biologické a digitální inteligence.

Tým špičkových vědců

Elon rozhodně nešetřil ani na vědeckých kapacitách, které si k účelům tohoto projektu najal. WSJ reportuje, že mezi ně patří například Vanessa Tolosa, expertka na flexibilní elektrody z Lawrence Livermore National Laboratory; Philip Sabes, profesor University of California v San Franciscu, studující ovládání pohybu mozkem; a Timothy Gardner, profesor z Boston University, který se proslavil implantováním elektrod do mozků pěnkav za účelem zkoumání jejich zpěvu.

musk

Trh není prázdný

Neuralink částečně koresponduje s již zmiňovaným OpenAI. Musk ho spustil na konci roku 2015 a od začátku tvrdí, že tato entita má za cíl najít cestu k bezpečné a lidstvo neohrožující umělé inteligenci. Současný postup tak naznačuje, že místo toho, aby se Musk snažil nové technologie usměrnit, usměrní spíše člověka, tak aby vývoji stačil.

Neuralink však není první firmou ve svém oboru a jejím největším konkurentem by mohl být minulý rok založený startup Kernel, který má podobné cíle a navíc už podle CrunchBase získal investici ve výši 100 milionů dolarů.

Foto: TED Conference / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym