Slovenský designér Jozef Kabaň se stává šéfdesignérem BMW

Michal PtáčekMichal Ptáček

kaban
0Zobrazit komentáře

Těm z vás, kteří alespoň po oku sledují dění na automobilové scéně, zcela určitě není třeba jméno Jozef Kabaň (44) podrobně představovat. Tento slovenský automobilový designér, který v minulosti navrhl například exteriér sportovního vozu Bugatti Veyron a od roku 2008 působil v mladoboleslavské Škodovce, kde se jako šéfdesignér podílel na designu modelů Škoda Octavia, Škoda Fabia, Škoda Superb a Škoda Kodiaq, je totiž ve světě automobilů velmi výraznou osobností.

Toho jsou si samozřejmě vědomy i ostatní konkurenční automobilky, pro které by byl Kabaň v týmu velkou posilou, no a jedné z nich, konkrétně BMW se nyní v tomto směru dost zadařilo. Jak informuje iDnes.cz, Kabaň totiž Škodovku opouští a nastupuje právě do BMW na pozici šéfdesignéra, kde nahradí Karima Habiba.

„Podle informací iDNES.cz měl Kabaň v uplynulých letech nakročeno na vyšší pozice v rámci koncernu Volkswagen po odchodu Waltera de Silvy, dokonce se spekulovalo, že by mohl převzít funkci šéfdesignéra celé skupiny. Po představení kontroverzně tvarovaného faceliftu třetí generace Škody Octavie prý na něj vzrostl tlak i v rámci značky Škoda a musel novou tvář po vlažném přijetí výrazněji obhajovat. O to jednodušší bylo asi pro BMW designérské eso „ulovit“. Informace o jeho odchodu je úplně čerstvá.“

tel

Přečtěte si takéJe Izrael opravdu druhé Silicon Valley?Je Izrael opravdu druhé Silicon Valley?

Do BMW by měl pak Kabaň konkrétně nastoupit v druhé polovině tohoto roku, kde se bude zodpovídat Adrianu van Hooydonkovi. Ten je šéfem designu celé skupiny BMW, pod kterou spadá mimo jiné také Mini a Rolls-Royce.

K celé situaci se pak oficiálně vyjádřila i samotná Škoda Auto:

„Jozef Kabaň v posledních letech rozvoje podniku výrazným způsobem ovlivnil design a emocionalitu značky. Design celé modelové palety byl přitom výrazně přepracován a dostal nový směr. Děkujeme Jozefu Kabaňovi za vykonanou práci a do budoucna mu přejeme vše nejlepší“

foto: Škoda Auto

Diskuze (0)

Novinka

Anonym