Google žaluje Uber a startup Otto za krádež technologií v hodnotě 500 milionů dolarů

ubersf

Autonomní vozidlo testované Uberem

0Zobrazit komentáře

Samoříditelná vozidla jsou dnes horkým tématem a neustále přibývá fírem, které se snaží o jejich vývoj. Jednou z prvních takových byl například Google, který v roce 2009 spustil vlastní divizi pro rozvoj autonomních technologií, jenž se později transformovala do samostatného startupu s názvem Waymo. Ten nyní, stejně jako Google, patří pod mateřskou společnost Alphabet.

Google, respektive Waymo, se zasloužilo o vytvoření vlastní technologie na bázi lidaru, která podrobně analyzuje okolí automobilu a dokáže detekovat statické i pohybující se objekty. A právě tato technologie je tématem soudního sporu, který Waymo během včerejška podalo u soudu v San Franciscu na přepravní startup Uber, a jeho nedávno koupenou firmu Otto, která se soustředí na vývoj technologie pro samoříditelné kamiony.

1

Přečtěte si takéPřepravní služba Zaslat.cz roste měsíčně o 15% a chystá výdejní místa i možnosti pro menší firmyPřepravní služba Zaslat.cz roste měsíčně o 15% a chystá výdejní místa i možnosti pro menší firmy

Citlivé informace se do startupu Otto dostaly prostřednictvím bývalého zaměstnance Waymo, Anthony Levandowskiho, který Otto spoluzaložil a podle společnosti zkopíroval na 14 tisíc souborů, včetně podrobných náčrtků, prototypů, obvodové desky radaru a další technické dokumentace. Ty měl pak odeslat pomocí e-mailu dále, tvrdí návrh žaloby.

u

Podle Waymo se odhadovaná škoda pohybuje kolem 500 milionů dolarů a pokud by soud opravdu rozhodl v jeho prospěch, mohlo by to značně zkomplikovat plány na letošní vypuštění autonomních nákladních vozů do provozu v divizi Otto a další rozvoj autonomních vozů Uberu, které se podařilo úspěšně otestovat v americkém Pittsburgu, San Franciscu a Tempe.

waymo

Waymo, projekt samořídících technologií pod Alphabetem

Foto: Uber, Otto

Diskuze (0)

Novinka

Anonym