17letý programátor vytvořil v JavaScriptu projekt, který umí postupně učit samořiditelná auta

jan
0Zobrazit komentáře

Technologie samoříditelných aut není vůbec jednoduchá, o čemž by své mohly říct společnosti jako Uber, Tesla, Apple nebo Google, kterým se dohromady podařilo získat data z milionů ujetých mil a podle toho upravit systémy tak, aby co nejlépe zabraňovaly možné kolizi a dalším problémům. Žádný systém ale není neomylný a i takové množství dat může někdy vyhodnotit chybu.

To zaujalo Jana Hünermanna, 17letého studenta z Německa, který si jako vedlejší projekt vytvořil online nástroj napsaný v JavaScriptu, který má za cíl za pomoci neuronové sítě naučit postupně ze získaných dat, řídit samostatně dvě auta ve 2D prostoru. Vozidla jezdí stále dokola mezi předpřipravenými překážkami, s tím, že uživatelé mohou online kreslit i překážky vlastní. Běžně opakovaná trasa se tak vychýlí a auta musí reagovat na nové situace.

Miton – partneři

Přečtěte si takéMiton investoval do českého startupu Rossum, který vyvíjí umělou inteligenci pro čtení dokumentůMiton investoval do českého startupu Rossum, který vyvíjí umělou inteligenci pro čtení dokumentů

Momentálně je celý systém stále na začátku, takže se v něm dá objevit spousta logických chyb, nicméně za několik týdnů nebo měsíců, po pravidelném používání, se mohou auta naučit například neprojíždět překážky, které brání v průjezdu celou šíří cesty nebo lépe zareagovat na objekty, které se objeví náhle. Ostatně to je problém i aut reálných.

selfdrive

Na podobném principu funguje také virtualizované testování systémů u výše zmíněných společností, které se pak převádí do praxe a dále vyhodnocuje. Auta jsou poté na dálku aktualizována pomocí tak, aby obsahovala aktuální data. Pokud si budete chtít pohrát s kódem i jinak, je k dispozici k volnému užití na Janově GitHubu.

Samotný projekt si můžete v prohlížeči vyzkoušet zde.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym