IS|CC: bezpečnostní krytka pro kamery notebooků a telefonů, která chrání před útoky

Filip HouskaFilip Houska

iscc_5
0Zobrazit komentáře

Přibližně před půl rokem oběhla internetový svět fotka, kde byl v pozadí vyobrazen MacBook Marka Zuckerberga, CEO Facebooku, jenž měl zalepenou webkameru (viz níže). Mnoho lidí se zajímalo, proč tomu tak je a netrvalo dlouho, než celou situaci začaly objasňovat i přední tech magazíny s vysvětlením, že se jedná o prevenci vůči hackerským útokům. Tento fakt vyvolal zájem i v dílnách mladého švýcarského startupu, který vyvinul poněkud elegantnější řešení.

Ženevský startup Intelligent Security před nedávnem rozjel kickstarterovou kampaň, která si dala za cíl vybrat peníze na produkt pod názvem IS|CC – miniaturní mechanickou krytku na jakýkoliv druh přední kamery (ať už webkamery u notebooků nebo na mobilních zařízeních), která bude blokovat nežádoucí video stalking hackerů.

tesla

Přečtěte si takéPodívejte se na nejnovější fotky dlouho očekávané Tesly Model 3Podívejte se na nejnovější fotky dlouho očekávané Tesly Model 3

Crowdfundingová kampaň zabrala a k dnešnímu dni vynesla tvůrcům přes 96 tisíc švýcarských franků (cca 2,4 milionu korun), což je dostatečný obnos k tomu, aby tento bezpečnostní doplněk začala začátkem března odesílat všem zájemcům.

iscc

Důraz na co nejtenčí provedení

Intelligent Security popisuje produkt jako „nejtenčí a nejergonomičtější bezpečnostní mechanickou krytku pro webkamery na světě“. S tímto tvrzením se dá souhlasit, jelikož na rozměrech opravdu nenabrala. Je tenká jako kreditní karta, respektive o 8 % tenčí, a je založena na principu, že ji bude mít uživatel na svém zařízením neustále umístěnou. Díky své 0,7milimetrové tenkosti tak nezabraňuje například úplnému dovření notebooku.

iscc_1

Tento přístup je rozhodně plusem, protože tak odpadá starost se na IS|CC neustále myslet a eliminuje šanci na případné ztracení. V případě, že bych chtěl uživatel přední kameru použít, tak nemusí prvek sundávat, nýbrž jen posuvným modulem odsunout na opačnou stranu a naopak.

iscc_2

V hlavní roli magnet

IS|CC se skládá ze dvou částí: rámeček je vyroben z uhlíkové oceli s vnitřním lepícím povrchem a posuvné kolečko z neodymového magnetu. Celá aplikace spočívá v nalepení rámečku na příslušné místo (tak, aby nezakrývala potřebné senzory) a následného umístění kolečka, které se magnetem přichytí.

iscc_3

Výrobce udává, že případné odstranění celého produktu by mělo proběhnout hladce a na zařízení by nemělo zanechat žádné poškození. Dále doporučuje před nalepením vyčistit samotnou kameru a její okolní prostor. IS|CC se zatím nabízí pouze ve stříbrném provedení, avšak pokud se nasbírá více jak 100 tisíc švýcarských franků (což se k dnešnímu dni nepodařilo), bude dostupný i černý model.

https://www.youtube.com/watch?v=LoA9O9plCSk

Jak již u kickstarterových kampaní bývá zvykem, tak i Intelligent Security nabízí tuto bezpečnostní krytku v různých balíčcích. V době psaní tohoto článku je nejlevnější verze dostupná za 11 CHF (cca 275 korun), kdy zájemce v průběhu května obdrží jeden model. Lze zakoupit i výhodnější balíčky po více kusech.

Foto: Kickstarter

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym